Het kloppend hart van Waterland
Live

Zonnige laatste visdag met schaduwrandje

Woensdag 28 augustus 2019 15:08

Zonnige laatste visdag met schaduwrandje

Foto: Ria Houweling

Op de laatste visdag van dit seizoen straalt de zon uitbundig boven de haven van Monnickendam. Vlakbij visafslag De Stegh zingt het mannenkoor Onder Zeil uit Schagen over het vissersleven van vroeger. Mensen zijn vrolijk, zingen mee, maken een dansje. Toch kent deze prachtige dag ook een donker randje.

Even verderop dwarrelt rook naar boven. Toeristen lopen er nieuwsgierig op af. De rook komt uit visrokerij “Lange Ben”. Als ze naar binnen lopen zien ze nog net hoe visroker Theo Mulder in “de hanger” het vuur met zijn klomp opstookt. Nog voordat de bezoekers hem iets vragen begint Theo te vertellen. Als geen ander kent hij de verhalen van het visroken. Zijn vader is nog stoker van beroep geweest, het langst bij rokerij Dekker.

Theo vertelt over hoe de vrouwen de haringen aan de speten regen, over de strijkers die de haringen, 20 haringen per speet, over de speet verdeelden en over de dragers die de haringen aanvoerden. De mannen die de vis in de rook zetten werden bijgestaan door lattenjongens die hoog in de rookhokken de speten ophingen. Gevaarlijk en ondankbaar werk. De hangenbaas hield toezicht of het allemaal goed ging. Monnickendam kende in de jaren 20 maar liefst 34 visrokerijen die werk boden aan honderden mensen.

“Lange Ben” is nog één van deze visrokerijen. Deze visrokerij is al jaren niet meer actief, maar tijdens de Monnickendammer Visdagen - wanneer de rokerij wordt opengesteld - trekt zij veel bezoekers uit binnen- en buitenland die alles over het ambachtelijk roken willen weten. Toch zal het niet lang duren voordat ook visrokerij “Lange Ben” tot de visrookgeschiedenis van Monnickendam zal behoren. Het pand zal naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar worden gesloopt om plaats te maken voor appartementen en winkelruimtes.

Er is een sprankje hoop dat “Lange Ben” niet definitief verloren gaat. De belangrijkste onderdelen van de rokerij zullen worden opgeslagen om mogelijk later op een andere locatie in Monnickendam weer opgebouwd te worden.

Bron: Monnickendammer Visdagen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services