Het kloppend hart van Waterland
Live

Wonen en verkeer centraal bij bijeenkomst Vereniging Oud Monnickendam

Gepubliceerd: Woensdag 06 maart 2019 09:36

Wonen en verkeer centraal bij bijeenkomst Vereniging Oud Monnickendam

Foto: Omroep PIM

Donderdag 21 februari was er een informatie bijeenkomst georganiseerd door de Vereniging Oud Monnickendam over de ontsluiting N247 en de nieuwbouwplannen op het Galgeriet.

Uitgenodigd waren Nico Beers en Pelle Swart die een presentatie hielden over hun plannen voor een betere ontsluiting. Dit als reactie op het Provinciaal InpassingsPlan (PIP) van de provincie waar voorstellen werden gepresenteerd voor de hele verbetering van de mobiliteit langs de N247.

De N247 staat op dit moment in de top 5 van de fileoverlast van de B-wegen en de provincie moet daar wat aan doen. Er zijn diverse knelpunten bij het Schouw, Broek in Waterland en er komt een fietspad langs de N247 richting Volendam. In dit PIP is ook een voorstel voor een andere ontsluiting van de N247 bij de Bernhardbrug. Volgens Beers en Swart is dit voorstel niet optimaal. In dit plan is geen rekening gehouden met meer verkeersbewegingen a.g.v. de nieuwbouw Galgeriet en de oplossing is volgens de opstellers niet robuust voor de toekomst. De oplossing van Beers en Swart betreft een verdieping van de N247 en een overgang van de aansluiting vanaf de brug naar de N247 waarbij er geen verkeerslichten nodig zijn voor de inpassing van het verkeer.

De kosten zijn weliswaar op korte termijn veel hoger dan de plannen van de provincie maar volgens de opstellers is dit op lange termijn financieel gunstig. De vraag is of de provincie deze plannen overneemt, die kans lijkt niet heel groot.


Na de pauze gaf Klaas Roos een toelichting op de reactie van de VOM op de nieuwbouwplannen van het Galgeriet. Ze hebben een zienswijze ingediend waarbij de belangrijkste stelling is dat de hoogbouw niet vanaf de waterkant moet worden gebouwd maar meer vanaf de zeedijk kant. Klaas Roos beargumenteerd dat in de oude binnensteden altijd de bouwstijl is van laag naar hoog gezien van af het water. De VOM laat visueel zien wat de nieuwbouw betekent vanaf verschillende gezichtspunten. Ze hopen dat in het nieuwe omgevingsplan hun zienswijze wordt overgenomen. Het concept omgevingsplan is reeds beschikbaar voor de bewoners om op te reageren.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services