Het kloppend hart van Waterland
Live

Winterwandeling met stadsgids Marten Horjus

Gepubliceerd: Dinsdag 22 november 2022 13:49

Winterwandeling met stadsgids Marten Horjus

Foto: Omroep PIM

Monnickendam telt ongeveer 20 stadsgidsen en op deze koude, regenachtige zondagmiddag maken we kennis met stadsgids Marten Horjus en zijn collega’s op wie het weer geen invloed lijkt te hebben. Er zijn zo’n 15 diehards die zich aanmelden voor de wandeling. Vol enthousiasme vertelt Marten tijdens deze in samenwerking met Stichting Promotie Waterland georganiseerde Winterwandeling hoe het was in vroeger dagen in de toen zeer zeker nog barre winters.

De winter maakte het dagelijkse leven behoorlijk ingewikkeld. Hoe kreeg je je huis warm? Meestal was er maar een ruimte warm in huis. Marten herinnert zich nog de wekelijkse ‘badbeurt’ bij de kolenkachel. De een na de ander waste zich en allemaal in hetzelfde water. 

Wat at je in de winter? De was moest gedaan en gedroogd, het eten gekookt. Waar deed je je behoefte en waar liet je het? Dat laatste laat zich gemakkelijk raden, de behoefte werd in een emmer gedaan en ging linea recta de gracht in. Riolering was er natuurlijk nog niet. Ook werd er verteld over de watersnoodramp. In januari 1916 was er een grote watersnoodramp. Naast restaurant de Waegh kun je zien hoe hoog het water stond in die tijd. 

Zoals (bijna) iedereen weet wordt een Monnickendammer ook wel Troeter genoemd. Een van de wandelaars wist de oorsprong van deze bijnaam. Troet is een soort gortepap die vroeger veel werd gegeten. Het was typische armeluiskost en werd in de winter in de Waegh uitgedeeld aan arme lieden. Zoals altijd zijn er meerdere versies voor het ontstaan van deze bijnaam zoals de engel die tevoorschijn komt als het carillon op de speeltoren is uitgespeeld. De engel maakt met zijn bazuin dan een geluid dat klinkt als troet. Of wat denkt u van het verhaal dat Monnickendammer vrouwen vroeger aartslui waren? Ze hadden bijvoorbeeld geen eten klaar als hun man thuis kwam na een dag hard werken. De mannen protesteerden luider en luider en de dames bedachten een simpele oplossing. Als ze aan het eind van de middag hun echtgenoot thuis hoorden komen zetten ze gauw een pannetje met meel en water op het vuur. Om het papje nog iets van jeu mee te geven noemden ze het ‘troet. Een naam die door de jaren heen zijn eigen leven ging leiden. Welk verhaal klopt? In elk geval wordt de naam Troeter met ere gedragen.

De stadsgidsen in Monnickendam verzorgen regelmatig themawandelingen. Denk aan de gevelsteenwandeling, een wandeling over het Joodse verleden en een zomerwandeling. Het leuke van de wandelingen zijn de verhalen en de inbreng van de geïnteresseerden die meelopen. Ook zij weten vaak weer leuke verhalen over de diverse onderwerpen.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services