Het kloppend hart van Waterland
Live

Wintertentoonstelling Waterlandsmuseum De Speeltoren over "Monnickendam van Vroeger"

Gepubliceerd: Donderdag 15 november 2018 13:46

Wintertentoonstelling Waterlandsmuseum De Speeltoren over

"Monnickendam van Vroeger" is de titel van de wintertentoonstelling van Waterlandsmuseum De Speeltoren. En vanaf zondag 18 november is de tentoonstelling open voor publiek. PIM nam alvast een kijkje.

Janneke van Dijk en Frans Fontaine, bedenkers van de tentoonstellingen, weten het zeker: "Elke Monnickendammer moet hier komen kijken om te leren van de geschiedenis van zijn voorouders." Op de nieuwe tentoonstelling zijn leuke voorwerpen, veel foto’s, en unieke documenten te zien uit de periode 1800 – 1950. En er is ook een “doe-activiteit”: er liggen blaadjes waarmee je de tentoonstelling kunt aanvullen en misschien wel verbeteren.

In de tentoonstelling worden drie thema’s belicht: De Stad en de mensen, Harde werkers en kleine harde werkers, en Ontspanning. Janneke van Dijk en Frans Fontaine hebben ook veel onderzoek gedaan naar bekende gezichten. Maar ze kennen niet iedereen en hulp is welkom. Wie is de persoon op de foto? Maar ook: zijn het wel de juiste namen bij de onderschriften?

Er spreekt veel nostalgie uit de getoonde werken: leven en hard werken in een arme tijd, maar ook tijd voor ontspanning. Er zijn foto’s van verenigingen en clubs, veel schoolfoto’s, maar vergeet ook het harde werken in de visverwerking niet. Waterlandsmuseum De Speeltoren roept een ieder op om het Monnickendam van de 19e en eerste helft van de 20e eeuw te ontdekken tijdens deze wintertentoonstelling. "Zeker is dat alle Monnickendammers hier moeten komen, liefst met hun kinderen en kleinkinderen, om de geschiedenis uit de vervlogen tijd weer tot leven te wekken. En ook om onze voorouders in hun eigen tijd te laten herleven."


Waterlandsmuseum De Speeltoren is van november - maart op zaterdag en zondag geopend van 11.00 - 17.00 uur. In schoolvakanties is het museum van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur geopend.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services