Het kloppend hart van Waterland
Live

Waterlandsmuseum viert lustrumfeestje

Zondag 03 september 2017 13:09

Waterlandsmuseum viert lustrumfeestje

In augustus 2012 opende het Waterlands museum “de Speeltoren” de deuren voor het publiek. Het oude museum was gesloopt en vele jaren van voorbereiding kwam een volwaardig museum beschikbaar. En nu zijn er 5 jaren verstreken waarin de Speeltoren de kwaliteit van een museum volledig heeft waargemaakt. Dus donderdag 31 augustus 2017 stond helemaal in het teken van feestvieren.

Het museum drijft op de kracht van een grote groep vrijwilligers en kan zonder subsidie bestaan. Een ware krachttoer. En ook de bijdragen uit de samenleving zijn een wezenlijk onderdeel.

In de voorbije jaren heeft het museum ook veel kinderactiviteiten ontplooid en lesprogramma’s gemaakt voor de basisscholen. Alle reden dus om de kinderen overdag te laten knutselen in de benedenzaal om versieringen te maken. Ruim 80 kinderen knipten en plakten bloemen, vlaggetjes en andere versieringen onder de goede leiding van een vijftal vrijwilligers.

In de avond was er een officiële ontvangst voor genodigden en later een feestelijk bijeen zijn. De beiaardier, Henk Verhoef, speelde als start op het carillon en de gasten stroomden binnen in het versierde museum. En natuurlijk was er taart en koffie om mee te beginnen.

Na wat korte toespraken door Frans Fontaine en Ton Veerman kon het echte feest beginnen. Op een paar plekken in het museum werd muziek gemaakt door lokale muzikanten. Ilse Raasing zong met begeleiding van haar gitarist, Geert Titsing speelde met zijn groep in de juniorzaal en Maaike en Rob Boonzaaijer waren te beluisteren op de begane grond. Heel bijzonder was het optreden van Wiebke Göetjes met een deel van haar operakoor in de carillonzaal.

Museum de Speeltoren heeft in bruikleen een zgn. Polyphon, van Duitse makelij, uit de 19e eeuw. Dat is een toestel waarin een metalen schijf ronddraait met uitsparingen en verhogingen. De kaskraker “Funiculi Funiculà” van de componist Luigi Denza werd door Wiebke en haar koor gezongen en het publiek zong uit volle borst mee. De polyphone was het orkest.

De avond werd verder gevuld met een feestelijk bij elkaar zijn onder het genot van een hapje en een drankje. Het was een zeer geslaagde viering van het eerste lustrum. Het museum “de Speeltoren” staat voor de opgave om de komende jaren het succes van de eerste jaren voort te zetten en uit te bouwen. Daarvoor zijn de inwoners van de gemeente Waterland en de nationale en internationale bezoekers van groot belang.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services