Het kloppend hart van Waterland
Live

Waterland op zijn mooist te zien tijdens Waterlandse Poldertocht

Gepubliceerd: Maandag 23 juli 2018 09:48

Waterland op zijn mooist te zien tijdens Waterlandse Poldertocht

Foto: Omroep PIM

Voor de derde maal organiseerden de ijsclubs van Zuiderwoude en Broek in Waterland gezamenlijk deze mooie wandeltocht door de weilanden van Waterland.

De start van de Waterlandse Poldertocht vindt plaats op de boerderij van de familie Dobber bij de afslag Waterlandse Zeedijk – Gouw. Daar is het al vroeg is het druk, want er is mooi , maar ook erg warm weer voorspeld met weinig wind in de morgen, en iets meer in de middag.

Veel deelnemers komen op de fiets, maar er is ook een weiland waar auto’s kunnen parkeren. Het inschrijven gebeurt achter de boerderij waar gekozen kan worden uit drie verschillende afstanden: 7 km, 13 km en 19 km.

De Waterlandse Poldertocht is een heel mooie manier om je eigen omgeving te zien vanuit een ander perspectief: door de weilanden en over sloten. Er zijn 12 boeren die hun land beschikbaar stellen aan het wandelend publiek en er zijn drie oversteken met een boot. Dus naast wandelen kan me ook een stukje per boot genieten van het prachtige Waterland.

In een van de weilanden staat een bord met de tekst "vraag het de boswachter". Dus dat deed PIM natuurlijk ook. Zo vertelde boswachter Inga Tessel van Staatsbosbeheer dat veel van de weilanden waarover gewandeld wordt in beheer zijn van Staatsbosbeheer. En zij wist ons te vertellen dat de veldbloemen gemaaid zijn om hooi te worden, dat de weidevogels al weer onderweg zijn naar het zuiden, en dat de rietkragen nu op zijn mooist zijn. Allemaal informatie die de wandeltocht alleen maar mooier en interessanter maken.

Het wordt de wandelaar aangenaam gemaakt doordat op de verschillende boerenerven kan worden genoten van koffie en thee, maar ook van taart en andere versnaperingen. En aan het einde van de tocht wacht een glas bier, wijn, of gezond sapje om de vermoeide ledematen te troosten. Maar ook de herinnering smaakt prima: een stukje Beemsterkaas en chocolade.

De 3e editie van de Waterlandse Poldertocht trok iets minder wandelaars dan gehoopt. De organisatie vermoedt dat dat te maken heeft met het te mooie weer. Maar met bijna 800 deelnemers is ook deze editie zeker zeer geslaagd. Niet alleen door de goede organisatie van de wandeltocht, maar ook zeker door de deelnemers die geen rommel achterlaten in de weilanden en geduldig wachten bij de boot om overgezet te worden.

Met zo’n 25 vrijwilligers in touw kunnen de ijsclubs terugzien op een bijzondere zondag met heel veel tevreden mensen. De conclusie lijkt logisch: het was warm en soms ook ver. Maar de tevredenheid overheerst.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services