Het kloppend hart van Waterland
Live

VV Monnickendam wint Waterlandse derby tegen SV Marken

Gepubliceerd: Zondag 14 december 2014 12:35

Monnickendam moest het op 13 december in een uitwedstrijd opnemen tegen SV Marken. De Waterlandse derby eindigde in een 2-1 overwinning voor Monnickendam.

SV Marken speelt een wisselvallige eerste seizoenshelft. Goede wedstrijden worden afgewisseld met wedstrijden waarbij de zwakkere tegenstanders vaak lastige opstakels blijken. Toch stond Marken voorafgaand aan de wedstrijd op de derde plaats in de KNVB Zaterdag 2e klasse A op 1 punt achter de koploper.

VV Monnickendam heeft het tot nu toe een stuk slechter gedaan. De ploeg van trainer Jeroen Kroes stond op een 11e plaats met 10 punten achterstand op SV Marken, waarbij er in de laatste 5 competitiewedstrijden maar 1 punt binnengehaald kon worden. En in de wedstrijd tegen Marken moest Monnickendam het doen met 1 wisselspeler en een reserve keeper. Jeroen Kroes, trainer van Monnickendam: "Als het heel erg gek gaat vandaag, dan gaat de keeper die nu op doel staat spelen, en dan gaat de keeper die op de bank zit keepen".

Maar DE derby van Waterland blijft natuurlijk een wedstrijd op zich. Een wedstrijd die altijd bijzondere krachten naar boven brengt bij de spelers. Dat leek in de eerste helft alleen voor Monnickendam te gelden. Het lukte Marken niet om een vuist te maken tegen de zeer fanatieke en beter combinerende Monnickendammers. En dat resulteerde in de 19e minuut in de 0-1 door de goed spelende Milco Binken. Marken bleef geen grip krijgen op het spel van Monnickendam. en daardoor kon in de 32e minuut wederom Milco Binken de 0-2 binnenschieten. Het spel van Marken bleef ondermaats, en Monnickendam bleef de eerste helft de bovenliggende ploeg. Maar in de laatste minuten van de eerste helft leek Marken wakker te worden. En daardoor kon Tijs Klaver uit een hoekschop van Marken in de blessuretijd van de eerste helft nog wel de 1-2 binnenkoppen.

Na rust stapte er een ander SV Marken het veld op, en met heel veel strijd van beide ploegen werd het een echte derby. Het spel ging op en neer met een paar kansen over en weer. Maar Monnickendam was in de tweede helft hoofdzakelijk bezig met het consolideren van de 2-1 voorsprong. Een smet op de leuke wedstrijd was wel de enorme hoeveelheid gele kaarten, die zeker niet allemaal terecht gegeven leken. In totaal werden er tien gele kaarten getrokken. Waarvan er twee waren voor Matthew Doorman, die aan het einde van de tweede helft een tweede gele kaart kreeg voor een licht vergrijp, en dus moest Monnickendam het de laatste paar minuten met 10 man doen. Dit alles leverde in de tweede helft echter geen doelpunten meer op, terwijl met name Marken een tweetal zuivere scoringskansen niet wist te benutten.

Martin Boes, trainer van SV Marken, zei na afloop: : Monnickendam was gewoon veel scherper, felller en ook beter voetballend. De eerste helft was van ons gewoon slecht. Kijk, slecht voetballen dat kan, maar dan verwacht je wel dat 11 man de mouwen opstroopt en voor elke meter knokt, maar dat heb ik enkel van Monnickendam gezien.".

Trainer Jeroen Koers van Monnickendam had van zijn ploeg van tevoren gevraagd om het "kunstgras op te vreten". Na afloop zei hij: "Ja, we zaten heel goed in de wedstrijd. Dat komt ook omdat Marken tien punten voor staat op ons. Dat leeft natuurlijk de in koppen bij de spelers. Wij moeten strijden om in de bovenste regionen te komen. En daar hoef je ze niet voor te motiveren. Uiteindelijk denk ik dat op basis van de hele wedstrijd, op basis van de energie die wij erin gestopt hebben, dat die overwinning verdiend is."

Voor beide ploegen is de winterstop nu aangebroken. Monnickendam begint de tweede helft van de competitie op 24 januari met een thuiswedstrijd tegen AFC. Marken speelt dan een uitwedstrijd tegen Castricum.