Het kloppend hart van Waterland
Live

Vuurwerkvoorlichting voor groep 7 en 8 door jongerenwerk

Gepubliceerd: Vrijdag 29 december 2023 10:11

Vuurwerkvoorlichting voor groep 7 en 8 door jongerenwerk

Foto: Gemeente Waterland

De een kan niet wachten tot het echt gaat beginnen, de ander kan niet wachten tot het weer voorbij is. Nog een aantal dagen te gaan en dan gaat het beginnen, het nieuwe jaar!

Tijdens de vorige jaarwisseling was het niet alleen maar feest, ook vielen er helaas weer jonge slachtoffers door illegaal vuurwerk en/of onveilig gedrag tijdens het afsteken. Een groot deel van de slachtoffers behoort tot de jonge doelgroep rond de 12 jaar oud. Om het aantal jonge slachtoffers te beperken is het jongerenwerk langs alle groepen 8 en een aantal groepen 7 in Waterland gegaan om preventief voorlichting te geven over de gevaren van vuurwerk, maar ook om veel aandacht te besteden aan de huidige wet- en regelgeving.

De vraag waarmee in de lessen werd afgetrapt was; Wat doet vuurwerk met jou en wat doe jij met vuurwerk? Deze vraag zorgde voor een mooie opening van het gesprek over wat voor gevoel vuurwerk nou oproept bij de meeste leerlingen en wat zij van plan waren om zelf te gaan doen met vuurwerk. Vervolgens ging de les verder over een stukje geschiedenis van vuurwerk, de feiten, de cijfers van slachtoffers, impact op huisdieren, ouderen en mensen uit oorlogsgebied en natuurlijk heel veel tips om veilig de jaarwisseling in te gaan! Tenslotte kreeg elke leerling nog een vuurwerkbril en werd er een oefening (onderstaand, probeer hem thuis!) gedaan waarmee we vanuit de gemeente hopen dat er ook wat bewustwording mee naar huis wordt genomen, de helft van de slachtoffers steekt immers zelf geen vuurwerk af maar staat gewoon te kijken.

Bewust worden van de gevolgen van een vuurwerkongeluk? Doe een of meerdere van de oefeningen;

• Probeer met 1 hand je vest dicht te doen;
• Probeer met 1 hand je veter te strikken;
• Probeer met 1 hand een staart in je haar te maken;
• Bind met tape je wijsvinger en duim aan elkaar, probeer nu een potje Fortnite (of natuurlijk een ander spel);
• Bedenk goed wat voor hobby’s je hebt of wat je later wilt worden; zou vuurwerkletsel hier invloed op hebben?

Vanuit de gemeente en het jongerenwerk wensen we iedereen een gezellig, veilig en verstandig nieuwjaar!

 

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services