Het kloppend hart van Waterland
Live

Vrolijke klanken op Marken tijdens kerstavond: Chardy (22) gaat eiland rond met carillon

Gepubliceerd: Zondag 25 december 2022 08:24

Vrolijke klanken op Marken tijdens kerstavond: Chardy (22) gaat eiland rond met carillon

Foto: NH Nieuws

Bewoners op Marken raken er al haast aan gewend: de klanken van een rondrijdend carillon die steevast op kerstavond galmen door de nauwe straatjes. Beiaardier Chardy van Riel deed het gisteravond voor het derde jaar op rij, nadat hij tijdens het eerste coronajaar begon. Hij kreeg de vorige keren zulke leuke reacties dat hij het graag nog een keer deed.

"Het is een hobby, ik heb het mezelf aangeleerd", lacht de 22-jarige inwoner van Marken over zijn spel. Hij speelt alle nummers uit zijn hoofd, er komt geen bladmuziek aan te pas. "Ik kan geen noten lezen. Mensen snappen het niet hoe ik het doe, maar het gaat gewoon automatisch."

Het rondrijdend carillon is van een goede collega van Chardy, die hier speciaal voor uit Amersfoort komt. Het is zeker geen klein transport en door de smalle straatjes soms nogal moeilijk te navigeren. Op een lichte aanraking van het onderstel met een kleine brug na, gaat alles goed.

Zijn muziek blijft niet onopgemerkt: overal gaan deuren open en nemen bewoners foto's. Er ontstaat zelfs een kleine stoet achter de wagen. "De eerste keer had ik niks aangekondigd", zegt Chardy. "Het was ongelooflijk, al die mensen die voor de ramen stonden te genieten. Ik kreeg naderhand ook zoveel leuke reacties."

De beiaardier haalde om zijn actie mogelijk te maken geld op via crowdfunding. Er kwam meer binnen dan hij uiteindelijk nodig had. Het restant doneert hij aan het Leger des Heils.

Bron: Tom van Midden / NH Nieuws

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services