Het kloppend hart van Waterland
Live

Veteranendag 2022 in Het Fort bij Edam

Gepubliceerd: Vrijdag 01 juli 2022 20:53

Veteranendag 2022 in Het Fort bij Edam

Op een zonovergoten dag in Edam kwamen veteranen uit de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland bij elkaar op uitnodiging van de burgemeesters.

In 2019 was de eerste keer dat de gemeenten deze dag gezamenlijk organiseerden. Twee jaar op rij ging het niet door i.v.m. Corona maar nu konden de veteranen en hun partners onder het genot van een drankje weer volop met elkaar in gesprek. Veteranen die gediend hebben in o.a. Cambodja, Irak, Afghanistan, Libanon, Albanië en Nieuw-Guinea gaven acte de présence. Uiteraard waren ook de drie burgemeesters, Lieke Sievers (Edam-Volendam), Léon de Lange (Landsmeer) en Marian van der Weele (Waterland) van de partij. Edam-Volendam was dit keer de organiserende gemeente en mevrouw Sievers heette iedereen welkom. Ze sprak ook erover dat net een paar dagen geleden door premier Rutte excuses gemaakt zijn aan de veteranen die in Srebrenica waren.

De burgemeester van Landsmeer, Léon de Lange, vertelde over zijn eigen ervaringen m.b.t. uitzending naar het buitenland. Zijn vader ging in 1990 naar de eerste Golfoorlog in Irak. Het afscheid en uiteindelijk de veilige terugkeer staan hem nog altijd in het geheugen gegrift. Het waren angstige tijden voor het gezin De Lange en daarom is het belangrijk dat ook veel partners van de veteranen aanwezig zijn. Zij moesten thuis afwachten of hun geliefde weer veilig voet op Nederlandse bodem zou zetten.

Tjebbe van Lent uit Oosthuizen was zelf uitgezonden geweest naar Irak en Afghanistan. Hij was eind april met een groep veteranen naar de Invictus Games in Den Haag gegaan. Hij wist hierover nog een leuke anekdote te vertellen. Piet, een oudere veteraan, draagt al tientallen jaren een zakmes bij zich. Omdat er goed gecontroleerd werd en hij zijn zakmes niet wilde afgeven hebben ze het zakmes vooraf in een boom gestoken. Aan het eind van de dag zat het mes gelukkig nog steeds in de boom. De Invictus Games is een sportevenement voor militairen en veteranen die fysiek of psychisch gewond zijn geraakt tijdens missies.

Een aantal gepassioneerde vrijwilligers stond vervolgens klaar om de genodigden een rondleiding door het prachtig gerestaureerde fort te geven. Daar werd met veel enthousiasme op gereageerd.

Als afsluiting kon men genieten van een heerlijk Mediterraan buffet dat bij iedereen goed in de smaak viel. De maaltijd werd muzikaal omlijst door het ensemble van de fanfare ‘Korps Nationale Reserve’ (FKNR).

Burgemeester Marian van der Weele sloot de bijeenkomst af met een toespraak waarin ze vertelde dat dit voor haar de eerste veteranendag was en ze het heel belangrijk vond om de veteranen te spreken. In Waterland zijn er 57 veteranen, maar helaas konden ze er niet allemaal bij zijn. Sommigen zijn nu nog actief in militaire dienst.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services