Het kloppend hart van Waterland
Live

Verschillende geluiden over Swaensborch in corona-tijd

Gepubliceerd: Zaterdag 20 juni 2020 18:40

Verschillende geluiden over Swaensborch in corona-tijd

Foto: Omroep PIM

Verpleeghuis Swaensborch is tot nu toe corona-vrij gebleven. Het personeel krijgt veel lof maar op Facebook en richting PIM moppert familie van bewoners over de trage versoepeling van de bezoekregels. Reden voor PIM om eens langs te gaan bij Swaensborch.

Op een zonnige zaterdagmiddag zagen we diverse bewoners in de tuin bij de heg in gesprek met familie op het parkeerterrein aan de andere kant van de heg. Veel mensen wilden niet voor de camera van PIM reageren. Maar de mensen die dat wel wilden gaven aan dat ze graag met hun familielid willen wandelen en vaker of langer bij ze willen zijn. Dat (flexibele) zorgwerkers wel in en uit kunnen lopen, boodschappen doen, op straat komen, naar het terras kunnen, maar dat bezoekers mondjesmaat naar binnen mogen, wordt als een veel te strenge maatregel beschouwd door familieleden van bewoners. Dat zien we op Facebook van mensen met familie in Swaensborch en dat horen we op straat.

Bewoners die dementeren begrijpen niet waar de familie is, waarom hun (klein)kinderen niet komen en waarom ze binnen moeten blijven. Ook spraken we met een mevrouw die zelf bij Thuiszorg werkt en met de nodige beschermende middelen haar moeder graag elke dag zou bezoeken. Maar dat mag niet. Landelijke richtlijnen zijn soepeler dan het beleid van Swaensborch.

Naar aanleiding van de ophef spraken we ook met de (tijdelijke) manager bij Evean Iris van der Horst en de voorzitter van de cliëntenraad Ina Visser-Wilharm.

Met Iris van der Horst bespraken we de maatregelen. Zij gaf aan dat zij zich dient te houden aan de landelijke richtlijnen en de versoepelingsregels gaan per 2 weken in. In die 2 weken wordt bekeken of het goed gaat en dan wordt er verder versoepeld. Inmiddels kunnen 4 contactpersonen per bewoner op bezoek en kan sinds 15 juni de bewoner voor een wandeling naar buiten. Bij een vermoeden van corona wordt de bewoner getest en gaat in quarantaine in het eigen appartement. De bewoners zijn gedurende de strenge lockdown op hun eigen afdeling gebleven in een soort huiskamer. Ze konden niet naar beneden om gezamenlijk te eten met bewoners van andere verdiepingen. De regels zijn streng omdat dit om een heel kwetsbare groep gaat. De zorgmedewerkers zijn allemaal speciaal getraind, ook de flexibele krachten. Iris begrijpt de zorgen van de familie en legt het graag uit als ze contact met haar opnemen.

Ina Visser vertelt dat de cliëntenraad een medezeggenschapsraad is voor de bewoners. Het is moeilijk om daar mensen voor te krijgen en zij doet dit dus al geruime tijd. Ze beslist mee over de maaltijden, het verzorgen van wasgoed en ook over de coronamaatregelen. Ook bij haar kan de familie terecht met vragen of zorgen.

De volgende versoepeling is 29 juni.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services