Het kloppend hart van Waterland
Live

Verplaatsing zomereik Monnickendam

Gepubliceerd: Maandag 20 maart 2023 15:30

Verplaatsing zomereik Monnickendam

Aan de Nieuwpoortslaan 49 in Monnickendam wordt een woningbouwproject voorbereid. De projectontwikkelaar Ophirus Development B.V., heeft een plan ontwikkeld dat ruimte biedt aan 24 woningen. In het plan was helaas onvoldoende ruimte voor de grote zomereik op het perceel. In plaats van de boom te kappen, ontstond het idee om de boom te verplaatsen naar het plein voor het gemeentehuis.

Het saaie, onaantrekkelijke plein voor het gemeentehuis was het college van B en W al jaren een doorn in het oog. Een aantrekkelijker en groener plein dat moest het worden. Tegels vervangen door groen dat is goed voor het klimaat en de natuur. Er is minder wateroverlast, het is koeler in de zomer en een groen plein is goed voor allerlei bloemen, planten en insecten. Plaats nog een paar bankjes en het is een mooie plek voor het maken van een trouwfoto of om even uit te rusten van een wandeling.

Het verplaatsen van zo’n grote, oude boom is een uitzonderlijke en gecompliceerde klus. De gemeente Waterland is projectontwikkelaar Ophirus Development B.V. uit Purmerend dan ook erg dankbaar dat zij de helft van de kosten voor het verplaatsen van de oude eik voor hun rekening nemen.

Het hele proces voorafgaand aan de verplaatsing van de boom nam vele maanden in beslag want hoe verplaats je zo’n oude boom en hoe zorg je ervoor dat de boom op de nieuwe standplaats weer goed wortelt. Om alles in goede banen te leiden is de klus uitbesteed aan de Nationale Bomenbank in samenwerking met kraanbedrijf Nederhoff.

De Nationale Bomenbank is al meer dan 50 jaar marktleider op het gebied van het verplanten van grote bomen. Projectleider van de Nationale Bomenbank Hendrik Witzier vertelde ons o.a. dat na de verplanting drie jaar lang drie keer per jaar een expert van de Nationale Bomenbank bij de boom komt om te kijken hoe het er voor staat. Monnickendam is eigenlijk geen geschikte omgeving voor een eikenboom. Op de oude locatie stond de boom sowieso veel te nat. De eik houdt niet van natte ‘voeten’. Om die reden heeft de boom ook niet heel diep geworteld. Op de nieuwe locatie komt hij een stuk hoger te staan dus het ziet er heel veelbelovend uit voor de boom.

Op vrijdag 17 maart was het dan eindelijk zover: de verhuizing van de ruim 40-jarige zomereik van zijn oude standplaats aan de Nieuwpoortslaan naar de nieuwe locatie op het plein voor het gemeentehuis van Waterland. Het duurde maar liefst vijf uur om de oude zomereik te verplaatsen. Het spectaculaire schouwspel trok veel belangstellenden. Het viel op dat menigeen niet op de hoogte was van wat er precies stond te gebeuren. Een buurtbewoner gaat de boom missen, maar vindt woningbouw ook heel belangrijk. Ze is blij dat de boom zo’n mooie prominente plek krijgt bij het gemeentehuis.

Mark de Vries, beleidsmedewerker Groen van de gemeente Waterland is heel veel uurtjes bezig geweest met de plannen voor deze verhuizing. Het was een uitdagende klus. Hij vindt het fijn dat de eik behouden blijft en nu op een plek staat waar de leefomstandigheden voor de boom een stuk beter zijn. De boom is zeker gezien de natte plek waar hij stond in een zeer goede conditie. Hij gaat ervanuit dat de boom op de nieuwe plek heel goed zal aarden. Het is er veel droger en dat vindt de zomereik alleen maar prettig.

We spraken ook met Peter van Ruijten van projectontwikkelaar Ophirus Development B.V. Hij vertelde dat zij nog niet eerder een boom op deze wijze hebben verplaatst, maar wellicht dat zij in de toekomst vaker deze overweging zullen maken. Op de plek waar volgend jaar de eerste huizen zullen verrijzen wordt zeker ook nagedacht over groen.

Na afloop waren er nog speeches van burgemeester Marian van der Weele en van de heer Peter van Ruijten gevolgd door koffie en een stuk boomstamtaart.

Foto's: Anja de Graaff en Ria Houweling 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services