Het kloppend hart van Waterland
Live

Verkiezingen in Waterland, hoe gaat dat in de kleinste kern?

Gepubliceerd: Woensdag 22 november 2023 21:16

Verkiezingen in Waterland, hoe gaat dat in de kleinste kern?

Foto: Omroep PIM

Woensdag 22 november mag iedere stemgerechtigde naar het stembureau. Een feest der democratie, en er is met 25 partijen ook echt wel wat te kiezen. En dit keer is het ook echt wel spannend met een paar partijen die strijden om de grootste te worden. Omroep PIM toog dit keer naar de kleinste kern, Katwoude. Hier was het Hart van Katwoude ingericht als stembureau.

We spraken twee kiezers die voor het eerst voor de Tweede Kamer konden stemmen, LouLou en Cees. Ze hadden zich allebei goed voorbereid, stemwijzers ingevuld, debatten gekeken. En allebei hadden ze als speerpunt wonen. Niet zo gek natuurlijk. Ze wonen nu nog thuis, maar willen wel een studenten- of andere woning.

Onze burgemeester, Marian van der Weele, was ook in Katwoude en zij heeft eerder deze dag al gestemd in Watergang. Ze liet zich niet uit de tent lokken om te vertellen welke partij goed zou zijn voor Waterland. Als burgemeester is zij vooral verantwoordelijk voor het proces van het stemmen. Gaat het allemaal goed op de stembureaus? De burgemeester is bij alle stembureaus langsgeweest. Bij sommige was het rustig, bij anderen stonden ze in de rij. 

 

De hele dag tot 21.00 uur mogen mensen komen stemmen, erna wordt er geteld. Ron, de voorzitter van het stembureau in Katwoude, vertelt dat ze met zijn vijven de hele dag actief zijn en er komt een zesde persoon later bij om te helpen met stemmen te tellen. Dan tellen ze de partijen en die uitslag gaat naar de gemeente. Op donderdag gaan er mensen van de gemeente de stemmen tellen, maar dan gaat het om de personen waarop gestemd is.

En nu maar afwachten wie er wint en vooral hoe snel er een coalitie wordt gevormd, want zoals de burgemeester zei, er ligt nu een hoop stil dat het kabinet moet oplossen. Ook wat onze gemeente betreft, denk aan de begroting en het ravijn wat ons te wachten staat in 2026 als de overheid minder geld gaat geven aan de gemeenten in Nederland, een bezuiniging van het rijk van € 5 mld.

Het gaat dus echt er wel om spannen. Dus hopelijk is er een goede opkomst om te stemmen. En de uitslag? We laten de uitslag van Waterland hier zo snel mogelijk weten.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services