Het kloppend hart van Waterland
Live

Verkiezing Jan of Janneke Haring in de binnenhaven tijdens viering Slag op de Zuiderzee

Gepubliceerd: Dinsdag 01 augustus 2023 19:43

Verkiezing Jan of Janneke Haring in de binnenhaven tijdens viering Slag op de Zuiderzee

Foto: Omroep PIM

Het is woensdagavond 12 juli midden in de Herdenkingsweek van 450 jaar Slag op de Zuiderzee. Om 18.00 uur staan op de Gooise Kaai de deelnemers aan de Jan/Janneke Haring wedstrijd en aan de overkant van de binnenhaven de toeschouwers. De aanmeldingen kwamen wat moeizaam op gang en de organisatie van dit spel heeft het idee van teams losgelaten. Individueel registreren verliep een stuk beter en uiteindelijk verschenen er 57 deelnemers aan de start.

De jongens en meisjes tussen 14 en 18 jaar streden om de junior Jan of Janneke Haring en de deelnemers van 18+ om de senior Jan of Janneke Haring. De junior mocht mee doen aan de minislag op 14 juli en de senior aan de Slag op 15 juli. Dus het ging echt wel ergens over! Eeuwige roem!

Wedstrijdonderdelen
Onder leiding van de brandweer moesten de deelnemers eerst van twee poppen de broeken eraf spuiten. Met een echte brandslang in handen kon de strijd beginnen na het aftellen. Dan ging ook de stopwatch lopen van de jury. Na het spuiten, rennen naar de zeephelling. Met een bootje in de arm naar boven klauteren en in de boot naar beneden glijden, tot in het zwembadje. Eruit klimmen en rennen over de Gooise Kaai richting de sluis. Net voor de sluis lag een mat in het water waar je overheen moest lopen of kruipen naar een boot aan de andere kant van de haven. Daar moest je dan een vlag pakken en ermee zwaaien en dan stopte de tijd. Uiteindelijk ging het om de snelste tijd. Val je van de mat in het water, vertelde Rudy de Waart streng, ben je af. DNF (did not finish).

Jan en Janneke Haring
Bij de senioren wonnen John Lansing en Liselotte Beemster en zij streden nog in een ludiek spel waar ze omstanders een t-shirt moesten geven waar letters op staan en dan moesten zij in de juiste volgorde gaan staan zodat de woorden Haring aan de voorkant en Juich aan de achterkant te lezen waren. Wie dat het eerst voor elkaar had won. En dat was Liselotte! John als brandweerman werd de Jan Haring die de mast in klom op 15 juli (en er uit werd geschoten) en Liselotte speelde Jan Haring bij terugkeer in de haven.

Bij de junioren won Branco van Beek. Hij zag ervan af om bij de minislag Jan Haring te spelen, maar had deze titel glansrijk gewonnen.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services