Het kloppend hart van Waterland
Live

Veiling 'heldenportret' president Zelenski op expositie Broeker kerk

Gepubliceerd: Vrijdag 15 april 2022 13:10

Veiling 'heldenportret' president Zelenski op expositie Broeker kerk

Foto: Judith Dubois

Op de kunstexpositie die vanaf 27 april wordt gehouden in de Kerk van Broek in Waterland, worden portretten van president van Oekraïne Volodymyr Zelenski en de Russische journaliste Marina Ovsjannikova geveild. De opbrengst is bestemd voor Giro555 van de gezamenlijke hulporganisaties in Oekraïne. De portretten zijn voor de gelegenheid gemaakt door de Broeker kunstenaar Judith Dubois, wier nieuwe werk samen met de Amsterdamse schilder en graficus Jan Baas ruim een maand wordt tentoongesteld.

De twee portretten voor Oekraïne zijn onderdeel van de serie 'oude en nieuwe helden van de aarde'; geschilderd door Dubois in een techniek met aarde-elementen zand, klei, steen en schelpen. Kunstenaar Jan Baas exposeert met de serie 'Reizen op Papier' bestaande uit kleine collages met kleurrijke landschappelijke composities. De verkoopexpositie is op dinsdag tot en met zaterdag geopend vanaf 10.00 uur en zondag en maandag vanaf 12.00 tot 17.00 uur. Ze duurt tot 25 mei (Baas) en 7 juni (Dubois).

De keuze van Zelenski als 'nieuwe held' ligt volgens Judith Dubois (1966) voor de hand. Het andere heldenportret dat voor Giro555 wordt geveild is van de in Odessa geboren Russin Marina Ovsjannikova, die op 14 maart een live-tv-uitzending verstoorde met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Ze werd daarvoor gearresteerd en beboet. Andere 'nieuwe helden' in de collectie zijn Tommy Wieringa, Amanda Gorman en Jane Goodall.

Dubois: 'Mijn portretten bouw ik op uit zand, aarde, steen, schelp en boombast van de bodem waar de roots van de geportretteerde connectie mee hebben. Ze verbinden het oerverleden met het heden, zo ook met de helden van toen en van nu. Zij zijn helden in de zin dat zij inspireren, de vinger op de zere plek durven te leggen en aanzetten tot nadenken.'

De kleine collages van Jan Baas (1960) vormen een verrassende en gekleurde collectie van afbeeldingen die op het eerste oog abstract lijken, maar toch een versie van de werkelijkheid blijken te zijn. Kunstwerken van Baas bevinden zich in talloze bedrijfs- en particuliere collecties, waaronder die van H.K.H Prinses Beatrix. Jan Baas studeerde aan de Rietveld Academie en is onder meer lid van het Grafisch Collectief Thoets in Amsterdam en de Hollandse Aquarellisten Kring.

Kunstexpositie Broeker Kerk met Judith Dubois en Jan Baas
Vanaf 27 april: Dinsdag tot en met zaterdag geopend vanaf 10.00 uur en zondag en maandag vanaf 12.00 tot 17.00 uur. De expositie duurt tot 25 mei (Baas) en 7 juni (Dubois).

Zie ook: www.broekerkerk.nl

Bron: Broeker Kerk

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services