Het kloppend hart van Waterland
Live

Veiligheidsregio meldt een rustigere jaarwisseling 2023-2024

Gepubliceerd: Maandag 01 januari 2024 11:53

Veiligheidsregio meldt een rustigere jaarwisseling 2023-2024

Foto: Veiligheidsregio

De jaarwisseling is in Zaanstreek-Waterland zeer uitgebreid gevierd. Desondanks hebben de brandweer en de ambulance het aanzienlijk minder druk gehad dan tijdens de vorige jaarwisseling. Ook de weersomstandigheden hebben hierbij waarschijnlijk een rol gespeeld. Het feest werd wel ontsierd door een wat groter incident in Zaanstad waarbij de ME is ingezet.

Sfeerbeeld van de hulpdiensten
Voor de politie verliep de jaarwisseling op sommige plekken in de regio onrustig. Er was dan sprake van vernielingen, brandjes, vechtpartijen en vuurwerkoverlast. Ook werden politiemensen bekogeld met zwaar vuurwerk. In de wijk Poelenburg in de gemeente Zaanstad heeft de ME opgetreden tegen een grote groep jongeren. Er werden 13 aanhoudingen verricht. Daarna keerde de rust terug.

Ambulancemedewerkers hadden een minder drukke nacht dan afgelopen jaar, laat de meldkamer weten. Ze kwamen 87 keer in actie tijdens de afgelopen jaarwisseling. Dat is een daling van ongeveer 15% ten opzichte van vorig jaar. Er zijn geen meldingen gedaan van agressie tegen de medewerkers van de ambulancedienst.

De brandweer signaleerde minder branden, vernielingen en schade door vuurwerk dan afgelopen jaren. Ze rukte deze jaarwisseling 36 keer uit. Dat is een daling van maar liefst 50% ten opzichte van vorig jaar, toen de brandweer 73 keer in actie kwam tijdens de jaarwisseling. In ongeveer de helft van de gevallen ontstond brand door het afsteken van vuurwerk. Daarbij ging het in veel gevallen om containerbranden. Schade was vaak het gevolg van vandalisme en vuurwerk in combinatie met de harde wind. De brandweer kon overal in de regio ongehinderd haar werk doen.

Uit de voorlopige cijfers die een eerste sfeerbeeld geven wordt in de gemeente Waterland 1 incident gemeld waar de brandweer moest uitrukken en 1 ambulancerit. Vorig jaar ging het in de gemeente Waterland om 1 uitruk van de brandweer en 2 ambulanceritten.

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services