Het kloppend hart van Waterland
Live

Veel energie op St. Sebastianusschool

Gepubliceerd: Vrijdag 18 oktober 2019 16:41

Veel energie op St. Sebastianusschool

Foto: Gemeente Waterland

Energie was het thema waaraan de kinderen van basisschool St. Sebastianus in Ilpendam de afgelopen weken werkten. Als afsluiting bekeken ouders, grootouders en buren de zichtbare resultaten door de hele school. Wethouder Astrid van de Weijenberg van energie sloot af en reikte jekko’s uit, inzamelbakken voor elektrische apparaten.

Veel windmolens en zonnepanelen hingen er door de school. Zonnepanelen in de keukenhoek van de kleuters, zonnepanelen op bouwwerken van lego en ander bouwmateriaal, windmolens langs de wanden van de school. Kinderen hadden interviews uitgewerkt met onder anderen Liander, boeren en bedrijven uit de omgeving. Wat doen zij aan duurzaamheid? Hoe lang douchen ze? Hebben ze zonnepanelen op hun dak? Hoe werkt dat eigenlijk met die kastjes van Liander. Elektrische apparaten werden uit elkaar gehaald om te bekijken hoe dat nu eigenlijk zit met zo’n apparaat. Maar wat doe je dan met de onderdelen?

 

Minder energie verbruiken is ook minder restafval veroorzaken. Want restafval wordt verbrand en dat zorgt voor CO2 in de lucht. Dat wisten de kinderen bij de centrale afsluiting in de hal heel goed te verwoorden. Ze hadden samen een lied ingestudeerd. Het Jekko-lied, verzonnen door Wecycle, de stichting die afgedankte elektrische apparaten inzamelt. Hee doe je mee, met een heel goed idee. Hup hup in de jekko jekko’’. ‘Je spelcomputer is misschien wel stuk, maar echt niet waardeloos.’ Wethouder Astrid van de Weijenberg reikte de eerste jekko’s uit aan het oudste en jongste leerlingen van de school.

 

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services