Het kloppend hart van Waterland
Live

Vaartochten in juli door het Ilperveld

Maandag 26 juni 2017 12:06

Vaartochten in juli door het Ilperveld

Foto: Tineke Cuperus

De schipper van Landschap Noord-Holland laat u graag van het Ilperveld van genieten. Stap in onze boot om de natuur te ontdekken. Onderweg nemen we een kijkje op een van de eilandjes.

Zondag 2 en 9 juli: Ontdek, ruik en proef de eetbare planten van het Ilperveld
In het Ilperveld staan veel planten die eetbaar zijn en een geneeskrachtige werking hebben. Met een ervaren gids varen wij naar een van de eilandjes en gaan op zoek. Is het watermunt of tormentil? Door te kijken, ruiken, voelen en proeven kunt u ontdekken om welk plantje het gaat. Na afloop van de vaartocht kunt u zelf bereide planten uit het Ilperveld gratis proeven. Dit in de vorm van een soepje of een salade; het hangt af van wat we onderweg tegen komen.

Zondag 16 juli: Vaartocht naar het geheimzinnige broekbos
Ga mee op deze ietwat geheimzinnige vaartocht door het drassige broekbos in het Ilperveld. Deze bossen komen voor in drassige lage landen aan de rand van veengebieden. Je kunt er zelfs door heen varen en dat gaan we doen.

Een broekbos is heel interessant met bijzondere planten en dieren. Omgevallen berken met kluiten aarde nog aan de stam zorgen voor een geheimzinnige sfeer. Watervogels schieten weg tussen de wortels van de bomen die dreigend schuin hangen.

Zondag 23 juli: Verken het Ilperveld met de speurneuzenapp
In het Ilperveld zitten altijd veel vogels. Nu zijn er vaak lepelaars en zilverreigers en misschien krijgt u een roerdomp te zien. Als we onderweg op een eilandje kijken is goed mogelijk dat we rietorchissen en zonnedauw tegen komen. Tijdens deze tocht kunt u gebruik maken van de speurneuzenapp. Deze app brengt u naar 24 plekjes in het Ilperveld waar iets bijzonders is te zien. Via de app krijgt u bij ieder plekje uitleg over wat er te zien is en een aantal vragen. Zo geniet u op een bijzondere manier van de natuur. Vanzelfsprekend helpt de gids als dat nodig is.

De app is te downloaden op uw smartphone (4G is wenselijk) en alleen te gebruiken in het Ilperveld. De gids vertelt u hoe u dat moet doen. Maar ook al heeft u geen smartphone, dan het is evengoed leuk en interessant om mee te gaan op deze zoek- en vaartocht.

Zondag 30 juli: Het water leeft!
Water overal om je heen in het Ilperveld met zijn meer dan 600 eilandjes, vaarten, sloten en petgaten. In het water leeft van alles, vissen, kikkers, insecten, maar ook vele waterplanten. Waarschijnlijk stappen we onderweg nog uit op een van de eilandjes. En er wordt vast nog wat gevangen!

De activiteiten duren steeds van 13.30-15.30 uur. Zin om mee te gaan? Kijk voor meer informatie op www.gaatumee.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het vaak fris. Verzamelen op de parkeerplaats van het Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121NX Landsmeer.

Bron: Landschap Noord-Holland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services