Het kloppend hart van Waterland
Live

Uitdam behoudt na jaren gesteggel zijn mooie dijk

Gepubliceerd: Vrijdag 21 juli 2017 08:52

Uitdam behoudt na jaren gesteggel zijn mooie dijk

Deltacommisaris Wim Kuijken kwam met het advies om de monumentale dijk bij Uitdam middels maatwerk te verstevigen. De uitstraling van de dijk blijft hiermee behouden. Wij spraken met Manja Verhorst-Van Leeuwen van De Kwade Zwaan over dit goede nieuws.

De dijk tussen Amsterdam en Hoorn moet versterkt worden. Deze opdracht lag bij Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap. Bij Uitdam kwamen de Dorpsraad en De Kwade Zwaan in het geweer. Niet zonder slag of stoot mocht de dijk zo robuust versterkt worden dat het karakter en de kronkelende ligging, de natuurlijke uitstraling en de verhouding tot de dijkhuisjes voorgoed zouden worden verstoord.

Er kwamen gesprekken, brieven, bezoeken van de deltacommissaris Wim Kuijken, minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen, ambtenaren en gedeputeerde van de provincie NH en de Gemeente Waterland. Ze mochten even rustig in de strandstoel op de dijk zitten, mijmerend uitkijken over het water, de Gouwzee, de vogels en natuurlijk naar de loop van de dijk. Er kwamen onderzoeken naar hoe het veen zich hield, zakte het in en zo ja hoe ver en hoe snel zou dat gaan?

Na 10 jaar kwam het verlossende woord, het advies van de deltacommissaris zelf. Laat de monumentale dijk zijn uitstraling behouden. Het wordt maatwerk: per dijkhuis wordt de dijk bekeken en versterkt. Aan de waterkant komt een golfbrekende berm. Aan de binnenzijde dijknagels of een constructieve oplossing. Op sommige plekken, waar de huizen ver van de dijk staan, hoeft niks te gebeuren.

We spraken met Manja Verhorst-Van Leeuwen, een blije Zwaan, over het hele proces en de mooie uitkomst. Binnenkort komt het definitieve besluit, maar het advies van de heer Kuijken lijkt bindend. Goed nieuws voor Uitdam! Met dank aan de vasthoudendheid en begrip van de Dorpsraad en De Kwade Zwaan en verder alle betrokkenen.



Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services