Het kloppend hart van Waterland
Live

Trouwe KNRM donateurs op bezoek bij reddingstation Marken

Gepubliceerd: Maandag 20 maart 2023 11:53

Trouwe KNRM donateurs op bezoek bij reddingstation Marken

Foto: Pieter Pereboom

Een organisatie als de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt géén subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs. Deze worden bij de KNRM ‘Redder aan de Wal’ genoemd. Trouwe donateurs worden jaarlijks door de KNRM in het zonnetje gezet. Afgelopen zaterdag werden op Marken negen trouwe Redders aan de Wal uit de jaren 2020 & 2021 verwelkomd, welke toen, door de coronamaatregelingen niet konden worden verwelkomd.

Trouwe donateurs
November is normaal gesproken de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 had en eind dit jaar haar 199ste verjaardag hoopt te vieren. Sindsdien bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie.

Rond 10.00 uur werden de trouwe donateurs uit 2020 & 2021, welke de KNRM, met meer als vijftig jaar geldelijk steunen, ontvangen in Brasserie Restaurant ‘De Taanketel’, nabij het KNRM boothuis aan de haven van Marken. De meeste genodigden kwamen met een partner of ander familielid.

De ochtend begon met een woord van welkom door de voorzitter van de plaatselijke commissie van station Marken, mevrouw Marian van der Weele. Na een voorstel rondje van de aanwezige donateurs, kwam Dirk-Jan van Geemen, Coördinator Opleiden en Oefenen van station Marken aan het woord. Hij gaf een presentatie over de organisatie KNRM. Van het ontstaan in 1824 tot heden en welke soort reddingboten heeft de KNRM. Ook aan het ontstaan van het reddingstation op Marken in 1987 werd aandacht besteed.

De speldjes, welke trouwe donateurs altijd krijgen voor hun steun, hadden deze personen reeds via PostNL mogen ontvangen in de jaren 2020/21. Dit als dank voor de lange periode van donateurschap.

Aansluitend werd er een vaartocht gemaakt met de reddingboten ‘Frans Verkade’ en de ‘Maria Paula’. Door de aanwezigheid van een heerlijk lente zonnetje, was de temperatuur op de Gouwzee dragelijk. Zichtbaar genoten de trouwe donateurs van het meevaren. Hierna keerde iedereen terug naar ‘De Taanketel’, waar onder het genot van een hapje en een drankje werd nagepraat over de vaartocht.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services