Het kloppend hart van Waterland
Live

Terugkoppelbijeenkomst bestuurlijke vernieuwing Waterland

Gepubliceerd: Woensdag 16 oktober 2019 18:12

Terugkoppelbijeenkomst bestuurlijke vernieuwing Waterland

Foto: Omroep PIM

Op maandag 14 oktober konden bewoners van Waterland naar het Mirror Paviljoen komen voor de terugkoppelbijeenkomst over bestuurlijke vernieuwing. Of je kon het thuis live op PIM bekijken.

Wethouder Ton van Nieuwkerk had het collegestandpunt al in een persbijeenkomst kenbaar gemaakt. Twee opties: A. Fusie met Edam-Volendam en Landsmeer per 1 januari 2023 en B. Zelfstandig Waterland met kosten van circa 1 miljoen euro per jaar.

De avond begon met een verdrietige mededeling van burgemeester Luzette Kroon. De man naar wie met man en macht gezocht werd is gevonden, helaas overleden. Niet ver van het Mirror Paviljoen, vandaar de politie en de linten die de aanwezigen in het Mirror niet ontgaan waren. Er ging een schok door de zaal.

Verder gaf zij het belang aan van dit proces en gaf het woord aan Donatello van het Nederlands Debatinstituut, die de avond (discussies, vragen en tijd) leidde.

Ton van Nieuwkerk vertelde over het collegestandpunt en dat het nu aan de Raad is om een besluit te nemen tussen A of B. Hij benadrukte dat de avond vooral was om het standpunt toe te lichten en te kijken wat de bewoners willen. Er zijn het afgelopen jaar veel momenten geweest voor de bewoners die kwalitatieve inbreng gaven, maar de opkomst van de discussieavonden was laag.

In de zaal en thuis kon iedereen meedoen door middel van Menti, een online systeem waar je met je telefoon of tablet vragen kon stellen aan de wethouder of antwoord kon geven op meerkeuzevragen.

Ook konden in de zaal vragen gesteld worden aan de wethouder. Vragen zoals waarom er wordt aangegeven dat het 1 miljoen euro per jaar kost om zelfstandig te blijven maar waarom is er geen kostenplaatje voor de fusie? Van Nieuwkerk gaf aan dat hij dat niet kon aangeven, maar dat daar zeker ook kosten aan zijn verbonden. Of een vraag over wat de huidige ambtenaren vinden. Er zijn al 50 van de 140 ambtenaren uit eigen beweging vertrokken en in een peiling onder de huidige ambtenaren zouden 75 van de 140 ambtenaren hebben aangegeven voor een bestuurlijke fusie te zijn. Alle ambtenaren geven aan dat er snel iets moet gebeuren.

Op dé vraag der vragen, wat wilt u zelf, A of B, antwoordde 53% zelfstandig blijven, 31% is voor fusie en de rest wil geen van beide (of weet het nog niet).

Het is nu aan de Raad. De burgemeester dankte Van Nieuwkerk voor zijn inzet in dit proces. Er werd nog informeel nagepraat en Wouter en Patty haalden diverse mensen voor een interview voor de camera, zoals raadsleden van diverse partijen en dorpsraden. Vincent Koerse van GroenLinks pleit voor een volksraadpleging om toch de bewoners nog een keer een stem te geven gezien de matige opkomst. Ook op deze avond waren er ondanks het stemmen in de zaal én thuis toch maar 146 deelnemers. VVD en WN gaven al aan dat ze daar niet voor zijn omdat het proces van tevoren was vastgelegd. Het is nu aan de Raad en als er voor fusie wordt gekozen, hebben Landsmeer en Edam-Volendam tot 1 februari de tijd om aan te geven of ze dat ook willen. Als dit niet het geval is, ontstaat er volgens Van Nieuwkerk een nieuwe situatie waar hij nu nog niet op vooruit wil lopen.

U kunt de herhaling van de terugkoppelbijeenkomst kijken op donderdag 17 oktober om 16.30 uur (met aansluitend de raadsvergadering), op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober om 20.00 uur, en op zondag 20 oktober om 16.00 uur.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services