Het kloppend hart van Waterland
Live

Tatiana Koleva drijvende kracht achter jubileumeditie Amsterdam Marimba Weekend

Gepubliceerd: Woensdag 21 februari 2024 11:34

Tatiana Koleva drijvende kracht achter jubileumeditie Amsterdam Marimba Weekend

De in Monnickendam woonachtige Tatiana Koleva is de drijvende kracht achter het Amsterdam Marimba Weekend. Het Amsterdam Marimba Weekend bestaat dit jaar tien jaar en viert dat van 14 t/m 17 maart 2024 met de zesde editie, die plaatsvindt in het Bimhuis, het Orgelpark en Splendor in Amsterdam.

Naast concerten van grote internationale namen als Marta Klimasara, Adélaïde Ferrière, Patricia Brennan, Rachel Xi Zhang, Sasha Berliner, en Tatiana Koleva omvat het festival openbare masterclasses, workshops en een compositiewedstrijd. Het Amsterdam Marimba Weekend biedt veel ruimte voor jonge musici uit binnen- en buitenland en voor nieuwe muziek in uiteenlopende genres: van klassiek tot dance, van hedendaags tot pop en van jazz tot elektronica. Ook verwante instrumenten als de vibrafoon en de xylofoon zijn te horen. Het thema dit jaar is Bringing together people and cultures. Artistiek leider van het festival is de Bulgaarse in Monnickendam woonachtige Tatiana Koleva, zij behoort tot de meest invloedrijke marimbaspelers wereldwijd. “De marimba is een mondiaal instrument met wortels in vrijwel alle culturen. Met ons festival willen we al die culturen met elkaar verbinden.”

De marimba, een van de oudste instrumenten ter wereld, is de laatste twintig jaar bezig met een opmars. Steeds vaker is het instrument ook als solo-instrument te horen. Tatiana Koleva: “Alles klinkt goed op de marimba: Philip Glass, Steve Reich, Astor Piazzolla, Johan Sebastian Bach en ook vele uitdagende hedendaagse composities.” Tijdens het festival zijn vele aan de marimba verwante instrumenten te horen, zoals de marimbula uit Curaçao, de Oosters Orthodoxe simantra en de traditionele West-Afrikaanse balafoon, met kalebassen als resonatoren. Maar vooral natuurlijk de nieuwste ‘state of the art’ marimba’s.

Klassiek
De vrijdagavond in het Orgelpark is de klassieke avond, met optredens van de wereldtoppers Rachel Xi Zhang (China), Marta Klimasara (Polen) en Adélaïde Ferrière (Frankrijk). Ook is het podium voor Tomorrow’s Stars, met onder hen drie aanstormende talenten uit Polen, China en Taiwan.

Ladies Vibe Out! in het Bimhuis
Het concert op zaterdagavond in het Bimhuis draagt de titel Ladies Vibe Out! Verwacht vrouwelijk vuurwerk van topvibrafonisten. Patricia Brennan neemt drummer Noel Brennan mee en Sasha Berliner speelt samen met haar eigen gitarist. Tatiana Koleva (op marimba) deelt het podium van het Bimhuis met virtuoos Zhivko Vasilev op kaval (Bulgaarse herdersfluit). De vrouwen presenteren hun eigen muziek in zeer uiteenlopende sets, variërend van groovy jazz, ultramoderne elektronische muziek tot meeslepende ritmes uit de Balkan. Special guest is percussionist Vernon Chatlein. Onder zijn leiding sluiten alle musici samen deze spectaculaire avond af.

Splendor
Voor de eerste maal vormt Splendor de thuisbasis van het festival. Drie dagen lang vinden er masterclasses, workshops en concerten plaats, waaronder het Open Podium voor de deelnemers aan de masterclasses en het Tomorrow’s Stars lunchconcert.

Wereldpremières
Zeer trots is het festival op Three Spanish Pantomime, speciaal voor het Amsterdam Marimba Wekend geschreven door Nick Woud, voormalig paukenist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit werk voor pauken en twee marimba’s gaat op vrijdag 15 maart in wereldpremière in het Orgelpark en wordt uitgevoerd door Rachel Xi Zhang, Tatiana Koleva en Nick Woud zelf. Op de zondag wordt de opdrachtcompositie, voor twee marimba’s en een elektronisch gestuurd orgel, van Ivan Vukosavljevic, winnaar van de AMW’22 Composition Award, voor de eerste keer voor publiek gespeeld.

Over Tatiana Koleva
De in Bulgarije geboren en getogen en al vele jaren in Nederland wonende en werkende Tatiana Koleva behoort tot de beste en meest invloedrijke marimbaspelers ter wereld. Ze heeft wereldwijd een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van slagwerk in het algemeen en de marimba in het bijzonder. Componisten waarderen haar gave om nieuwe werken heel persoonlijk te interpreteren. Er zijn meer dan honderd stukken voor haar geschreven. Tatiana Koleva is oprichter en leider van de zeer succesvolle Youth Percussion Pool, een slagwerkformatie voor jonge toptalenten. Lees meer over Tatiana op www.tatianakoleva.com/about.

Bron: Amsterdam Marimba Weekend

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services