Het kloppend hart van Waterland
Live

Stijn Wiedemeijer en Maartje Beets wederom de snelste bij Land over Zandwedstrijd

Gepubliceerd: Dinsdag 15 augustus 2017 19:58

Stijn Wiedemeijer en Maartje Beets wederom de snelste bij Land over Zandwedstrijd

Net als bij de editie van vorig jaar wisten ook dit jaar Stijn Wiedemeijer en Maartje Beets respectievelijk de snelste bij de mannen en de vrouwen te worden bij de Land over Zandwedstrijd van 2017.

Land over Zand behoeft eigenlijk geen introductie. Maar goed, voor de jonge generatie toch maar even uitleggen. Tijdens de Broeker Feestweek is op de laatste zaterdag een traditionele markt, maar om 15.00 uur gaat alle aandacht naar de start van de Land over Zandwedstrijd. Tussen het Pannenkoekenhuis en de bushalte komen ze samen. De sportievelingen tussen ca 7 en 90 jaar. Met afgeplakte schoenen, badmuts, ontbloot bovenlijf of badpak, ingesmeerd met vaseline, in een vriendengroep of alleen vooraan, strijdend voor de competitie of heimelijk prevelend dat ze de finish maar mogen halen. Het maakt niet uit, het is voor iedereen die maar wil - of is overgehaald dit leuk te vinden. Alle Broekers geloven er in of eraan en met hen velen vanuit de omliggende gemeenten.

Een motoragent geeft het startschot en rijdt daarna voor de troepen uit naar de N247 voor de eerste sloot. Tegen de klok in rennen ze om Broek heen, over sloten springend, maar dat is voor weinigen weggelegd. Door de sloot heen is onvermijdelijk, head first of er voorzichtig doorheen zwemmend. Na de laatste sloot door het dorp, langs de kerk, langs de kraampjes van de markt naar het Havenrak. Zwemmen naar het ponton, een ruk aan de bel en dan kijken of je de eerste bent, of je tijd beter was dan de vorige keer of dan je vrienden hadden verwacht van je.

Eervol met je nummer duidelijk op je bovenarms naar SDOB waar je een sponsje met zeep van de SP krijgt en naar de spuitgasten gaat die de modder maar wat graag van je afspuiten. En wat smaakt dat biertje dan lekker op het Kerkplein!

Door de vakantie waren er minder deelnemers dan vorig jaar, zo'n 250 dit keer. Maar wie won (uiteraard): Stijn Wiedemeijer. En natuurlijk Maartje Beets, beiden ook winnaars vorig jaar. Grote klasse. Maar hoe leuk is het ook te horen hoe vrienden en families elkaar helpen uit de sloten te komen. Of een 'vreemde' die de gladde wallenkant niet op komt? Naast de competitie voor de snellen is daar de saamhorigheid van de rest. Prachtig.Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services