Het kloppend hart van Waterland
Live

Stal Dobber in Zuiderwoude heeft paardenvirus

Gepubliceerd: Zondag 06 januari 2019 15:00

Stal Dobber in Zuiderwoude heeft paardenvirus

Foto: Omroep PIM

Het jaar is niet zo fijn begonnen voor Helma Dobber en een aantal paarden in haar stal. Bij een aantal van haar paarden is het besmettelijke Rhinovirus geconstateerd.

Stal Dobber heeft zowel eigen paarden als pensionpaarden (van andere eigenaren). Op Nieuwjaarsdag merkte ze dat een van haar eigen pony’s koortsig was. Ook een paar andere paarden reageerden anders dan normaal en aten hun krachtvoer niet op. De dierenarts heeft ze nagekeken en na een test bleek dat de pony last heeft van het Rhinovirus (rhinopneumonie). Dit is een virus dat alleen bij paarden voorkomt. Het is besmettelijk dus Helma heeft deze pony bij een boer aan de overkant geplaatst en de paarden met verhoging apart gezet van de andere paarden. Twee keer per dag checkt ze de temperatuur van de paarden.

Helma wil er open over zijn dat het virus in haar stal is en heeft een bericht geplaatst op een site voor besmettelijke ziekten. Er is daarna veel ophef over gekomen op diverse websites. Omroep PIM wil weten wat de effecten zijn. Voor andere dieren: geen. Alleen paarden en pony’s kunnen dit virus krijgen. Voor mensen: ook geen, maar mensen kunnen het virus wel met zich meedragen door bijvoorbeeld op hun kleding of schoenen. Daarom moet je je schoenen/laarzen ontsmetten en je kleding wassen als je van Stal Dobber naar een andere plaats gaat waar paarden zijn. Helma heeft de mensen die regelmatig zowel bij haar als bij een andere manege komen gevraagd een keuze te maken. Of voorlopig even alleen bij Dobber komen of daar juist niet komen. Dit alles om verdere besmetting te voorkomen.

Het verloop van de ziekte is nog even onzeker. Of de pony snel beter wordt of dat het nog even duurt of erger wordt is nog niet duidelijk. Of de andere paarden die nu verhoging hebben ook het rhinovirus hebben is pas na het weekend bekend. De incubatietijd is 7-10 dagen, dus eind van de week is ook duidelijk of meer paarden zijn besmet. Helma Dobber zal ons op de hoogte houden zodat we dit met u kunnen delen.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services