Het kloppend hart van Waterland
Live

Spektakel in Museum de Speeltoren

Gepubliceerd: Zondag 04 juni 2023 10:18

Spektakel in Museum de Speeltoren

Foto: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Zes kunstenaars van de Waterlandse Kunstkring laten je vanaf 11 juni in Waterlandsmuseum De Speeltoren de sfeer en het drama van de beruchte Slag op de Zuiderzee ervaren met dansende zeilen tegen een panorama van een woeste Zuiderzee en het geluid van de wind.

Vanaf 11 juni is in Waterlandsmuseum de Speeltoren de installatie "Gunstige wind" te zien, een werk van zes kunstenaars van de Waterlandse Kunstkring: Anja Teunisse, Anneke Mulder, Ashti Schuit, Carolien Broersen, Marian van Ewijk en Philine van der Vegte. De installatie gaat over de invloed van de veranderlijke wind tijdens de Slag op de Zuiderzee. In een zaal vol mobiles met dansende zeilen omringd door een geschilderd panorama van de kust van de Zuiderzee worden de sfeer en het drama van deze beroemde zeeslag opgeroepen. Het gaat ook over de vraag wat de invloed is van zoiets banaals als het weer op het menselijk gedrag en in het vervolg daarvan op historische gebeurtenissen.

De installatie is geïnspireerd op de Slag op de Zuiderzee, een historische gebeurtenis die in 1573 plaatsvond en dit jaar - 450 jaar later - uitgebreid wordt herdacht en gevierd in Monnickendam. De strijd ging tussen de vloot van de Hollandse Watergeuzen en een Spaansgezinde vloot. Doorslaggevend voor de zege van de Hollanders bleek wind uit de goede richting. De geuzen moesten nadat ze met hun zeilschepen aan lagerwal waren geraakt bij Nek aan de West-Friese kunst vier dagen wachten op gunstiger wind.

Als je de tentoonstellingszaal binnenkomt, stap je midden in de slag en kun je tussen de bewegende zeilen door lopen. De installatie zal de bezoeker inspireren om de kracht en schoonheid van wind en water te waarderen en na te denken over de manier waarop die onze omgeving en onze geschiedenis hebben gevormd. In de vaste opstelling naast de tentoonstellingszaal zijn enkele waardevolle historische objecten te bewonderen die met de Slag om de Zuiderzee te maken hebben.

De tentoonstelling loopt t/m zondag 29 oktober in het Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2, Monnickendam.

Waterlandsmuseum de Speeltoren maakt het culturele erfgoed uit het verleden en heden op toegankelijke en verrassende wijze zichtbaar door vaste presentaties en wisselende tentoonstellingen.

De Waterlandse Kunstkring is een kunstenaarscollectief dat in 1999 is opgericht. De aangesloten leden hebben over het algemeen een professionele opleiding in de beeldende kunst genoten. Kenmerkend voor het werk van de leden is het creëren van eigentijdse kunst met een persoonlijk karakter.

Zie ook www.despeeltoren.nl of op FB en Instagram @despeeltoren

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services