Het kloppend hart van Waterland
Live

Sjoerd Veenstra koninklijk onderscheiden voor vrijwilligerswerk basketbal

Gepubliceerd: Zaterdag 12 maart 2022 12:23

Sjoerd Veenstra koninklijk onderscheiden voor vrijwilligerswerk basketbal

Foto: Omroep PIM

Op zondag 6 maart organiseerde basketbalvereniging The Monks een toernooi voor leden met familieleden. Hierbij zou Sjoerd Veenstra een koninklijke onderscheiding krijgen. Echter, hij kreeg de dagen ervoor corona. Burgemeester van Waterland, Marian van der Weele, toog daarom voorafgaand aan het toernooi naar zijn huis. In de tuin sprak zij hem, zijn gezin en het bestuur van The Monks, toe. Het heeft de koning behaagd Sjoerd Veenstra te onderscheiden wegens al zijn vrijwilligerswerk voor basketbalvereniging the Monks (sinds 1991 bestuurslid, wedstrijdsecretaris, coach, scheidsrechter en allerlei taken), als scheidsrechter bij het Bolwerk en als bondscheidsrechter voor Landslake Lions.

Sjoerd Veenstra is sinds 1979 verbonden aan de basketbalvereniging The Monks. Eerst als coach en vanaf 1991 als bestuurslid. Momenteel coacht hij de jeugd U20 (onder 20). In 1991 is op zijn initiatief een actieplan opgezet om meer leden te werven om de vereniging nieuw elan te geven en de toekomst van de vereniging te garanderen. De leden kwamen uit de hele regio Waterland en de vereniging groeide naar 100 leden. Als bestuurslid heeft de heer Veenstra in de loop der jaren diverse rollen gehad, zoals wedstrijdsecretaris, commissielid jeugdzaken en algemeen bestuurslid. Daarnaast fluit hij zelf ook bij thuiswedstrijden van diverse teams en geeft scheidsrechterscursussen voor de eigen leden. 

Van 2014 tot 2018 vormde de Monnickendamse basketbalvereniging The Monks met verenigingen uit Purmerend, Edam-Volendam en Landsmeer een bolwerk, dat zich inspande voor talentontwikkeling. Dit resulteerde in goede resultaten op regionaal en nationaal niveau. Voor zijn vele verdiensten ten bate van de samenleving en de basketbalsport in het bijzonder is Sjoerd Veenstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sjoerd was volledig verrast en vereerd. Hij had geen enkele notie van de organisatie voor de onderscheiding en bedankte de indieners. Hij gaf aan dat hij zijn werk voor de club altijd erg leuk vond om te doen en dat je het ook nooit alleen doet. Hij noemde diverse leden die zich ook altijd erg hebben ingezet voor de vereniging, zoals Roel Heslinga, André Schomakers en anderen.

Hierna ging het bestuur naar 't Spil in verband met de organisatie van het toernooi. Op veld 1 speelden de kinderen onder de twaalf met hun familieleden en op veld 2 speelden de wat oudere teams, door elkaar gemixt, diverse partijtjes. De burgemeester kwam aan het eind van de middag ook naar 't Spil en hield voor alle aanwezigen de toespraak die zij eerder in de tuin had gehouden. Via een verbinding met een mobieltje was Sjoerd er virtueel bij, vooral mooi toen iedereen voor hem klapte en hem feliciteerde, waarna iedereen aan de taart en de borrel kon.

Fred Omvlee, voorzitter van The Monks gaf aan dat ondanks de coronatijd de vereniging flink is gegroeid, vooral met veel jonge leden. "Maar meer leden zijn altijd welkom (vooral dames)".

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services