Het kloppend hart van Waterland
Live

Siny Veenhof voor de laatste keer in Het Weeshuis met haar loten voor aids-wezen in Afrika

Gepubliceerd: Donderdag 14 december 2023 11:43

Siny Veenhof voor de laatste keer in Het Weeshuis met haar loten voor aids-wezen in Afrika

Foto: Ria Houweling

Als je tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in Het Weeshuis in Monnickendam een van de cadeautjes wilde winnen die naast de koffiebar stonden uitgestald, dan kon je bij Siny Veenhof een lot kopen en dan maakte je kans om zo'n cadeau te winnen. De opbrengst van deze loten gaat naar de organisatie Thembalethu ("Onze Hoop") waar Siny Veenhof zich al 20 jaar voor inzet. Nu, na 20 jaar, stopt zij ermee. Omroep PIM sprak met haar.

Op 13 december vond in het Weeshuis de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Bij binnenkomst rook het meteen lekker naar de taarten die er gebakken waren en waarvan bezoekers lekker zaten te eten. Rondom stonden de kramen met allerlei (zelfgemaakte) spullen, zoals versieringen voor in de kerstboom, kerstkaarten, sieraden, warme sloffen, wollen sokken, vilten engeltjes, jams en sauzen en meer. In het midden stond een mooie kerstboom en aan de tafels zaten bezoekers gezellig met elkaar te kletsen.

Siny Veenhof was er natuurlijk ook weer bij. Ze verkocht lootjes waarmee verschillende leuke cadeautjes gewonnen konden worden. En de opbrengst van de loten gingen naar de stichting Thembalethu, waar zij zich al 20 jaar voor inzet. Thembalethu is een organisatie voor aids-wezen. Deze organisatie bestond al toen Siny ervan hoorde van een collega. Die collega ging met een aantal andere vrijwilligers naar Zuid-Afrika om daar vier weken te helpen. Siny was meteen enthousiast en zette alles in het werk om mee te kunnen gaan om daar ook haar handen uit de mouwen te steken voor kansarme kinderen. Wellicht voelde ze zich verbonden met deze kinderen omdat ze zelf ook drie jaar in een weeshuis heeft gewoond in de Amsterdamse Jordaan. Ze voelde ze in elk geval heel goed aan.

Ze vlogen naar Johannesburg, laadden daar een huurauto vol met spullen en eten, en reden een uur of 7 naar het gebied waar de kinderkampen waren. En onderweg deelden ze boterhammen met pindakaas uit. In de kinderkampen worden de kinderen in groepen naar leeftijd opgevangen en vermaakt en worden de ouders die aids hebben verzorgd.

Een van de belangrijkste taken was het verzorgen van schooluniformen. Zonder de juiste uniformen kunnen de kinderen niet naar school. Ook kousen en schoenen horen daarbij. Verder wordt er gezorgd voor eten. Opvallend was dat de kinderen heel gedisciplineerd zijn, keurig in rijen wachten en elkaar ook wat gunnen.

Siny is er in die 20 jaar zeven keer geweest, waarvan vijf keer met haar man. Ze voelt zich een rijk mens dat ze dit heeft mogen doen. Jaarlijks zamelde ze geld in bij diverse markten, in Broek, Edam, Het Weeshuis en vergeet ook de jaarlijkse rommelmarkt van de Opstandingskerk niet in Monnickendam. Nu, na 20 jaar jaar stopt ze ermee. Ze heeft ervan genoten. De mensen in het weeshuis die er tijdens de kerstmarkt waren, gaven aan haar te zullen missen. Het werk in Afrika gaat door, met gelukkig andere mensen die voor deze kinderen zorgen.

En de kerstmarkt? Die was weer een groot succes, waar zelfs de kerstman niet ontbrak.

Foto's: Ria Houweling (Waterland in Beeld)

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services