Het kloppend hart van Waterland
Live

Schenkster verrast KNRM Marken met nieuwe reddingboot

Gepubliceerd: Vrijdag 18 maart 2022 19:16

Schenkster verrast KNRM Marken met nieuwe reddingboot

Foto: KNRM Marken

Maandagavond 14 maart is de vrijwillige bemanning van station Marken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tijdens haar reguliere oefenavond buitengewoon verrast door mevrouw Bertien van der Kolk. De Monnickendamse maakte bij verrassing en in een zeer ontspannen sfeer aan de vrijwilligers bekend dat zij de KNRM een reddingboot schenkt die in de toekomst op Marken gestationeerd zal worden. Een voornemen dat op luid applaus van de redders kon rekenen.

Enkele uren voor de kennismaking met de bemanning tekende mevrouw Van der Kolk in het bijzijn van KNRM-directeur Jacob Tas, relatiebeheerder Cora Bartels, voorzitter van de plaatselijke commissie Marian van der Weele én onder toeziend oog van de notaris de schenkingsakte. Bertien van der Kolk vertelde de bemanning dat zij op haar achtste levensjaar haar eerste bootje kreeg - nog eerder dan haar eerste fiets - en dat de zekere aanwezigheid van de KNRM voor haar, en met haar voor vele andere watersporters, belangrijk is en vertrouwen geeft. Nu het voor haar mogelijk was om bij leven te schenken en zo betrokken te worden bij het bouwproces van de naar haar vernoemde reddingboot en bij het reddingstation Marken, kwam ze tot dit genereuze besluit. 

Reddingboot 'Bertien'
De nieuwe reddingboot gaat Bertien heten en is van de Chaterina D-klasse (7,5 meter RIB). KNRM Marken is nu uitgerust met een reddingboot van de Valentijn- klasse (11 meter) en een zogenaamde Atlantic 75 (7,5 meter). Deze twee reddingboten worden de komende jaren vervangen door respectievelijk een Van Wijk- klasse (ruim 11 meter) en een reddingboot van de Chaterina D-klasse (7,5 meter). Deze laatste gaat dus Bertien heten. 

De indienststelling van de nieuwe reddingboten is onderdeel van de grootschalige vlootvernieuwing van de KNRM. In 15 jaar moeten ongeveer 70 reddingboten worden vervangen. Een immense operationele en financiële operatie voor een organisatie die volledig op vrijwilligers en donaties drijft. In dat licht is de bijdrage van Bertien méér dan welkom en derhalve door bemanning én directie in dank aanvaard.

Bron: KNRM Marken

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services