Het kloppend hart van Waterland
Live

Schapen scheren op de boerderij van Guurtje Beets

Gepubliceerd: Vrijdag 25 augustus 2023 11:17

Schapen scheren op de boerderij van Guurtje Beets

Foto: Omroep PIM

Op de boerderij van Guurtje Beets, gelegen in de Purmer, was het zondag 20 augustus weer tijd voor het scheren van de schapen. Dat is inmiddels een traditie geworden.

Toen wij van omroep PIM aankwamen zaten er al zeker 20 buren en belangstellenden klaar. Lekker in de zon. Ook de 4 schapen, 2 witte en 2 zwarte stonden ongeduldig te wachten. Alleen was de schapenscheerder wat verlaat. Gelukkig kwam Hans Ebbelaar, een zeer ervaren schapenscheerder, niet veel later aan.

Hij vertelde dat het scheren van schapen zo’n anderhalve minuut per schaap duurt, maar dat hij het hier rustig aan doet. Het eerste schaap wordt gepakt en na het knippen van de hoeven kan het scheren beginnen. Ondertussen vertelt hij over het scheren, waarom dit nodig is en dat voor de winter hun jas weer aangegroeid is. Hij laat de vacht zien en maakt er dan een mooi pakketje van. Op naar de volgende. binnen een half uur zijn alle vier de schapen bevrijd van hun warme jas.

Guurtje vertelt dat de wol tegenwoordig niet meer wordt opgehaald omdat het niets meer waard is. De wol gaat daarom naar een vriendin die er garen van spint en mooie jassen en truien van breidt. Waarom ze dit organiseert? Kijk om je heen. Voor de gezelligheid en het plezier dat groot en klein en vooral zijzelf er aan beleeft.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services