Het kloppend hart van Waterland
Live

Rotary Purmerend-Waterland sluit met lezing aan bij de Boekenweek

Gepubliceerd: Maandag 25 maart 2024 18:03

Rotary Purmerend-Waterland sluit met lezing aan bij de Boekenweek

Foto: Rotary Purmerend-Waterland

Op 10 april organiseert Rotary Purmerend-Waterland, aansluitend bij de Boekenweek, om 20.00 uur een lezing bij Restaurant Spijkerman met als titel 'De Lezende Mens'. Een vierde lezing in de serie Rotary lezingen.

Het is Boekenweek en dus staat het boek en lezen centraal. Maar waarom lezen we en waarom moeten we lezen? Daar gaat de vierde lezing van Rotary Purmerend-Waterland over.

Adriaan van der Weel (emeritus bijzonder hoogleraar) en Ruud Hisgen (docent en auteur) komen naar Purmerend om hun bevindingen en hun inzichten met ons te delen. Zij hebben het boek De Lezende Mens geschreven en zijn dus na veel onderzoek tot een belangrijke conclusie gekomen: De betekenis van het boek voor ons bestaan.

De Lezende Mens
Lezen gaat over communicatie met anderen. Lezen brengt ontspanning. Lezen brengt veranderingen teweeg. Lezen is een middel om onszelf te verbeteren en te vormen. Lezen heeft onze huidige democratie gevormd.

Lezen kun je op elke leeftijd leren. Maar het kost wel moeite. Hoe lastig het is om de letters van het alfabet om te zetten tot begrijpelijke woorden, dat ervaren alle kinderen wanneer ze leren lezen en schrijven. Ouderen die niet zo taalvaardig zijn hebben het nog moeilijker, het meedoen in een lezende samenleving, in een taalvaardige maatschappij kost dan bloed, zweet en tranen.

Lezen is een belangrijke bron van verhalen, van kennis, maar ook van verbeelding. Door te lezen verplaatsen we ons ook in levens die we hadden kunnen leven, of naar levens van vroeger. Spanning, romantiek, waargebeurde verhalen, korte verhalen, lange verhalen, de verbeelding kan met de lezer aan de haal gaan. Hoe mooi is dat?

Schermlezen verovert de wereld
Op schermen kunnen we teksten lezen, maar schermen kunnen ook de functies van film, radio, tv , muziek, spelletjes etc. vervullen. De afleiding is dus groot. De digitale media maken lezen en tekst bepaald niet overbodig. Integendeel, het goed kunnen lezen en daarmee de betekenis goed kunnen begrijpen van tekst is belangrijker dan ooit.

Leesvaardigheid
De leesvaardigheid gaat – vooral bij jongeren – steeds verder achteruit. De korte social media teksten zijn onvoldoende om de leesvaardigheid te onderhouden of te verbeteren. Uiteindelijk heeft dat invloed op hun functioneren, en daarmee ook op het functioneren van de samenleving als geheel.

Meer weten?
Deze lezing is weer gratis toegankelijk, en zal plaatsvinden op 10 april om 20.00 uur bij Restaurant Spijkerman, inloop vanaf 19.45 uur. Als u belangstelling heeft om te komen, graag opgeven via: rcpurmerendwaterland@gmail.com onder vermelding van het aantal personen.

Bron: Rotary Purmerend

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services