Het kloppend hart van Waterland
Live

Rondwandeling met objecten geïnspireerd op het wapen van Monnickendam

Gepubliceerd: Woensdag 05 oktober 2022 11:45

Rondwandeling met objecten geïnspireerd op het wapen van Monnickendam

Foto: Summer of Arts

Van 10 tot en met 16 oktober maakt beeldend kunstenaar Inge Roseboom dagelijks een wandeling met lange grijze objecten geïnspireerd op het wapen van Monnickendam.

De afgelopen jaren gebruikte Inge Roseboom gedurende verschillende werkperiodes de toren van de Grote Kerk van Monnickendam als atelier. Ze werkte aan een serie van abstracte objecten met een langgerekte vorm. Een belangrijke inspiratie voor de serie was het wapen van Monnickendam, waarop een monnik met een niet nader gedefinieerde stok op de schouder de centrale afbeelding vormt.

Sommige objecten doen denken aan gereedschappen, anderen aan religieuze objecten of lastig te duiden attributen uit delen van ons culturele erfgoed. Zowel associaties met beeldhouwwerken uit de middeleeuwen, de heraldiek als invloeden uit het modernisme lijken zichtbaar.

Inge Roseboom maakt kunstwerken in de (semi)openbare ruimte waarbij ze zich laat inspireren door haar omgeving. Dat kan geschiedenis, architectuur, vorm & kleur maar ook bijvoorbeeld een sociale context zijn. De kunstwerken zijn eenvoudig van vorm en er wordt gebruik gemaakt van een beperkt- of monochroom kleurgebruik. Soms vormen zien en gezien worden of ontmoetingen met mensen een belangrijk element.

In de week van maandag 10 t/m zaterdag 15 oktober maakt de kunstenaar dagelijks om 12:00 en 16:00 uur met één van de objecten een wandeling die begint bij de toren van de Grote Kerk. Gedurende de week worden bewoners gezocht waarmee op zondag 16 oktober om 15:00 uur een gezamenlijke wandeling zal worden gemaakt. Deze laatste week met wandelingen vormt de afsluiting van haar werkperiodes in Monnickendam.

Op zondag is na afloop in de toren van de Grote Kerk een dummy van een krant in te zien en te bestellen, waarin de 14 objecten, het wapen, de toren, de ontmoetingen en de wandelingen aan bod zullen komen.

Dit project is onderdeel van de kunstmanifestatie Summer of Arts die tot eind oktober in de toren van de Grote Kerk wordt gehouden.

Bron: Summer of Arts

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services