Het kloppend hart van Waterland
Live

Restauratie buitengevel Broeker Kerk afgerond

Gepubliceerd: Dinsdag 21 februari 2023 13:37

Restauratie buitengevel Broeker Kerk afgerond

Foto: Broeker Kerk

De kerk van Broek in Waterland is niet alleen een historisch monument, maar ook het culturele hart van het dorp. Met activiteiten zoals concerten, voorstellingen, boekpresentaties en exposities. Naast bruiloften en begrafenissen vindt er ook eens in de twee weken een kerkdienst plaats. Het is letterlijk de spil en ontmoetingsplek voor het hele dorp en iedereen daarbuiten met een eigen terras en horeca overdag. De Stichting Broeker Kerk doet er alles aan om dat zo te houden. De afgelopen periode is hard gewerkt aan de renovatie van de buitengevel. De werkzaamheden zijn afgerond en het resultaat is prachtig! De noordgevel van het kerkgebouw, vormde de laatste van drie winters werk aan de buitenkant. Daarna komt de binnenkant aan de beurt.

Voor de derde keer stond de kerk in de steigers voor restauratie van de buitengevel. Deze winter was de noordzijde aan de beurt. Om te beginnen is de gevel schoongespoten. Vooral de volgende stap, het uitbikken en frezen van de voegen, was door het vele lawaai heftig voor de buren. Gelukkig toonden zij zich heel begripvol, maar ongetwijfeld zullen ze blij zijn nu de rust op het Kerkplein weer is teruggekeerd.

Zorgvuldig
De aannemer, Reno-Dijk, liet vorige jaren al zien een kundig bedrijf te zijn voor een zorgvuldige klus als deze. Onze dorpsgenoot/vrijwilliger Philipp Terstappen trad voor hen op als contactpersoon namens de stichting. Het stichtingsbestuur liet zich in deze grote klus bijstaan door architectenbureau BAK, Peter de Vries. Hij heeft het meerjarig onderhoudsplan gemaakt en was ook betrokken bij de eerdere gevelrenovaties. Dorpsgenoot en architect Allard Meine Jansen was betrokken als (vrijwillige) adviseur van het bestuur.

Loszittende stenen
Gelukkig is gebleken dat deze gevel niet zo slecht is als de eerste die onder handen werd genomen, de zuidgevel. Daar gutste bij het schoonspuiten op enkele plekken het water zelfs naar binnen! Deze keer is het werk dus redelijk binnen de begroting gebleven. Toch bleek ook nu weer dat soms hele stenen loszitten. De gaten werden gevuld met eenzelfde oude steensoort, maar wel met betere mortel.

IJzer
Bij de steunberen kwam de aannemer soms verroest ijzer tegen, waardoor ook stenen losbreken. Roestig ijzer kan niet geheel worden verwijderd. Het werd deels weggesneden en deels behandeld tegen de verwoestende kracht van uitzetting door oxidatie. Betonankers en de ijzeren steunen voor de vergaarbakken voor het regenwater werden gezandstraald, van speciale coating voorzien en opnieuw ingemetseld.

Financiële steun
Zonder de financiële steun van de Steunpilaren (donateurs) van de kerk zou dit enorme project niet mogelijk zijn. Van de totale kosten, € 250.000, voor alle gevels aan de buitenzijde kon de kerk daardoor zeker de helft zelf financieren. Subsidie voor deze grote klus mochten zij ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Noord-Holland.

Terugkijkend op een zorgvuldig doorlopen proces: de Stichting Broeker Kerk is klaar voor de renovatie van de binnenkant van het kerkgebouw! Financiële steun van donateurs blijft ook daarbij heel belangrijk. Hoewel de buitenkant van het kerkgebouw nu regendicht is, is de Stichting nog niet klaar met werkzaamheden in de kerk. Dat zal gedeeltelijk afhangen van door de Gemeente aan de toren uit te voeren werkzaamheden.

Voor meer informatie over de Broeker kerk en de activiteiten zie: www.broekerkerk.nl. Abonneer u op de nieuwsbrief en u bent op de hoogte van het laatste nieuws.


Bron: Broeker Kerk

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services