Het kloppend hart van Waterland
Live

Remembrance Day in Monnickendam weer heel eerbiedwaardig

Gepubliceerd: Zondag 11 november 2018 19:59

Remembrance Day in Monnickendam weer heel eerbiedwaardig

Foto: Omroep PIM

Voor de zesde keer op rij is Remembrance Day in Monnickendam op het Zarken georganiseerd. Dit wordt gedaan uit eerbied voor de in Waterland gevallen Engelse vliegeniers in de Tweede Wereldoorlog, om zo aan te sluiten bij de herdenkingsdiensten van Engeland en de Gemenebest.

Om 11.30 uur nam de voorzitter van het Herdenkingscomité Frank van der Streek het woord, heette iedereen welkom en vertelde vervolgens over de neergestorte vliegtuigen in de Monnickmeer en Overleek. Hij noemde de namen van alle 15 gesneuvelde vliegeniers. Daarna was het woord aan burgemeester Luzette Kroon. Zij vertelde over het door de KNRM Marken gevonden vliegtuigwrak in het IJsselmeer. In haar toespraak sprak ze over hoe het moet zijn geweest voor de jonge mannen die na het werpen van de bommen terug naar huis wilden, maar onderweg naar Engeland werden beschoten door een Duits jachtvliegtuig en in het IJsselmeer zijn gestort.

Emma Stuart, Schotse inwoonster van Monnickendam las het gedicht “In Flanders Fields” voor. Een gedicht van John McCrae, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog vertelt over hoe de klaprozen bloeiden tussen de gesneuvelde soldaten op het slagveld in Vlaanderen. Hét beeld van de Eerste Wereldoorlog en de reden dat Remembrance Day ook wel Poppy Day wordt genoemd. Alle aanwezigen kregen ook een poppy opgespeld.

Namens het Britse Consulaat was er een jongeman van de Royal Navy, Lieutenant William Storey. Hij vertelde het emotionele verhaal van zijn grootvader, die in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor het onderhoud van de vliegtuigen. Die vliegtuigen moesten snel weer klaar voor vertrek zijn, en daardoor vertrokken deze soms zelfs weer, onder druk van hogeraf, zonder goed gecontroleerd en hersteld te zijn. Lieutenant William Storey vertelde hoe zijn grootvader veel vrienden heeft zien vertrekken om vervolgens nooit meer terug te keren.
 
Na de mooie woorden werd stilgestaan bij alle slachtoffers van de oorlogen tijdens de twee minuten stilte na de Last Post/Taptoe door Olympia/Con Brio. Na de twee minuten stilte speelde Olympia/Con Brio nog het prachtige Abide with me, volop meegezongen dankzij de uitgereikte teksten, gevolgd door de kranslegging door de aanwezigen.

De herdenking werd afgesloten met de volksliederen van Engeland en Nederland, en na het dankwoord door Frank van der Streek namens het Herdenkingscomité keerde iedereen weer huiswaarts.En het was tijdens de hele herdenking droog en er scheen zelfs een mager zonnetje. Mooi voor het 100e jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services