Het kloppend hart van Waterland
Live

Purmerenders kregen goede energie van feestelijke Zonneparade

Gepubliceerd: Zondag 16 juli 2017 10:56

Purmerenders kregen goede energie van feestelijke Zonneparade

Foto: Solar Campus Purmerend

Bij Solar Campus Purmerend vond zaterdag 15 juli de eerste editie van de Zonneparade van Vandebron plaats. Onder het genot van een duurzaam kopje koffie en livemuziek kwamen bijna 500 bezoekers alles te weten over het zonnepark en de duurzame energie die daar wordt opgewekt.

De allereerste editie van de Zonneparade trekt veel bezoekers
Tijdens de eerste editie van de Zonneparade krijgen bezoekers een rondleiding over het zonnepark van Bob van Ecorus, hij is het gezicht van de Solar Campus. De dag stond compleet in het teken van Bob als ‘lokale producent’. Zo kun je nergens in Nederland direct je energieproducent spreken of vragen aan hem stellen, laat staan een rondleiding van je energiebron krijgen; vertelt een van de velen Vandebron medewerker. Naast de tour door het zonnepark waren er voor jong en oud duurzame hapjes en drankjes en waren er daarnaast verschillende activiteiten, zoals een testrit in een Tesla, marktje met lokale producten, een insectenproeverij voor de echte waaghalzen, anders gewoon een eerlijke chocolade proeverij, livemuziek van de band the lasses, Oudhollandse spelletjes en een leuke energiequiz. Ook konden bezoekers zich informeren over de aanschaf van zonnepanelen én kregen ze de kans om energie af te nemen van de Solar Campus zelf.

Leren over (lokale) zonne-energie
Initiatiefnemers van de Zonneparade zijn de Solar Campus zelf samen met Vandebron. Solar Campus Purmerend is sinds 2016 actief en produceert voor 1.400 huishoudens energie. Tijdens de open dag was er veel ruimte voor vragen. Gedurende de rondleiding vertelt Bob trots dat ze afgelopen maandag een topdag hebben gedraaid. Op 9 juli hadden ze op één dag genoeg energie opgewekt voor 40 huishoudens één heel jaar lang. En dat het park bijdraagt aan de reductie van CO2 met maar liefst 2.375 ton per jaar.

energiemarktplaats
De zonne-energie die Solar Campus Purmerend produceert, wordt verkocht via Vandebron. Dit is een in 2013 opgerichte energiemarktplaats, die consumenten koppelt aan producenten van groene stroom, zoals de Solar Campus. Met deze Zonneparade willen de initiatiefnemers de opwek van duurzame energie tastbaar maken. ‘Je betaalt elke maand voor je energierekening, maar vaak heb je geen enkel idee waar de stroom wordt opgewekt of hoe je geld besteed wordt. Veelal gaat dit naar een anoniem buitenlands energiebedrijf die handelt in groencertificaten, oftewel sjoemelstroom. Vandebron laat op de open dag zien dat het anders kan. Met deze Zonneparade willen we laten zien dat dit ook écht duurzaam, lokaal en transparant kan’, aldus Maartje Joosten van Vandebron.

Bron: www.vandebron.nl

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services