Het kloppend hart van Waterland
Live

Programma Koningsdag in Monnickendam

Donderdag 26 april 2018 09:04

Programma Koningsdag in Monnickendam

Foto: Omroep PIM

Van Stichting Koningsdag Monnickendam ontvingen wij het programma voor Koningsdag in Monnickendam.

Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijmarkten: van 08.00 - 12.30 uur worden er twee vrijmarkten voor kinderen gehouden:
- bij winkelcentrum 't Spil (parkeren is daar dan niet mogelijk) en bij de Bolder; commerciële activiteiten zijn niet toegestaan.
- op de Beestenmarkt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook hier zijn commerciële activiteiten niet toegestaan.
Om 08.00 uur wordt de handel geopend. Er is van alles te koop. De prijsjes zijn net zo vriendelijk als de jonge verkopers. Gezelligheid is gegarandeerd. Buurtvereniging Pitto verzorgt een koffie & thee-kraam.

Hoedenwedstrijd: Vanaf 08.30 uur kunnen de kinderen op het terrein van de brandweerkazerne aan de Werf (Bernhardlaan) de brandweerwagens van dichtbij bewonderen. Daar is ook de start van de hoedenwedstrijd. Kinderen tot 12 jaar kunnen hieraan deelnemen. Hij of zij die de mooiste kroon (als Koning Willem-Alexander) of hoed (als Koningin Maxima) thuis heeft gemaakt, valt in de prijzen. Er worden 5 prijzen verdeeld. De hoofddeksels worden bij de brandweerkazerne vakkundig beoordeeld door een jury. Van degenen die in de prijzen vallen wordt de naam, adres, leeftijd en jongen/meisje genoteerd.

Tijdens de aubade bij Noordeinde 5 wordt door de burgemeester bekend gemaakt wie een prijs heeft gewonnen.

Carillon: vanaf 09.00 uur speelt beiaardier Henk Verhoef op het carillon van de speeltoren.

Fanfarekorps: om 09.15 uur gaat muziekvereniging Olympia/Con Brio met de kinderen vanaf de brandweerkazerne via het Zuideinde naar het Noordeinde voor de aubade.

Aubade: om 09.30 uur wordt bij het voormalige stadhuis aan het Noordeinde de aubade gehouden. Muziekvereniging Olympia/Con Brio laat van zich horen en er worden enkele volksliederen gezongen. Onder toezicht van burgemeester Luzette Kroon worden de prijswinnaars van de hoedenwedstrijd bekend gemaakt. De winnaars krijgen bericht thuis welke prijs zij hebben gewonnen.

Muzikale optocht: vanaf 09.45 uur (aansluitend aan de aubade) wordt een muzikale optocht door de binnenstad gehouden. Het fanfarekorps speelt onder meer bij de vrijmarkt op de Beestenmarkt.

3 Bruggenloop:
van 11.00 – 12.30 uur. Zoals vanouds wordt er weer een 3-bruggenloop georganiseerd door de Atletiekvereniging Monnickendam, in samenwerking met buurtvereniging De BinnenDijckers. Het is de bedoeling dat iedereen, van jong tot oud, kan meelopen.

Het parcours loopt rond de 3 bruggen van de Oude Zijds Burgwal/Nieuwe Zijds Burgwal.

Er zijn 4 groepen:
- Voor de kleinsten t/m 5 jaar is het parcours 1 ronde over 2 bruggen,
- Voor deelnemers van 6 t/m 10 jaar is het 1 ronde over 2 bruggen,
- Voor deelnemers van 11 t/m 16 jaar is het 1 ronde over 3 bruggen,
- Voor deelnemers vanaf 17 jaar zijn het 5 rondes over 3 bruggen.
De start van de groep t/m 5 jaar is om 11.00 uur, 6 t/m 10 jr om 11.15 uur, 11 t/m 16 jr om 11.30 uur en vanaf 17 jr om 11.45 uur. Er wordt gestart ter hoogte van bakkerij Gutter aan de Oude Zijds Burgwal. De inschrijving is vanaf 10.00 uur en geheel gratis! Voor iedere deelnemer is er een herinnering!
Houdt er rekening mee dat er ter plaatse geen toiletvoorziening aanwezig is.
Contactadres: Henny Gerritsen, e-mail: hgerritsen48@gmail.com, telefoon 06-34562220.

Attracties op en bij de Groote Noord: Vanaf 13.00 uur wordt tussen het Schulpzand en ’t Prooyen een opblaaskussen/springkussen neergezet waar kinderen naar hartenlust op kunnen spelen. Ook worden er spelletjes voor kinderen georganiseerd. Deelname is gratis en de organisatie wordt verzorgd door buurtvereniging Dammers en Dijckers.

Wordfeud: Van 14.00 – 16.30 uur. Wordfeud (een spel vergelijkbaar met Scrabble) wordt op straat gespeeld, namelijk op het Schulpzand (einde Gooische Kaai). Dit deden we voorheen door het te spelen op een geplakband en gekrijt speelveld van 4,5 x 4,5 meter en met 102 speelsteentjes van 30 x 30 cm. Dit jaar is er een prachtig speelveld op zeil. Het spel wordt gespeeld in groepjes die van te voren of ter plaatse worden samengesteld. Je kunt je dus ter plaatse inschrijven! Toeschouwers zijn van harte welkom en kunnen hardop meedenken. We gaan uit van toch zeker vier spelrondes en afsluitend een finale met de 4 spelers met de meeste punten. Dit alles onder het genot van een drankje en een hapje Wel is het belangrijk het weer in de gaten te houden. Ervaring uit het verleden heeft ons geleerd dat bij regen en een temperatuur van onder de 15 graden er vrijwel geen publiek is. Bij deze omstandigheden heeft het weinig zin het feest op de Groote Noord en op het Schulpzand door te laten gaan.

Het spel wordt georganiseerd door buurtvereniging Dammers & Dijckers.

Prins Poemel:
Vanaf 19.00 uur. De hofhouding van Prins Poemel van Pameland heeft plechtig beloofd dat de Prins op 27 april om 19.00 uur weer naar de Beestenmarkt zal komen. De Prins zal dan een plechtige verklaring afleggen waarom het huwelijk het vorig jaar uiteindelijk net niet door ging. Toch komt de Prins weer naar de Beestenmarkt omdat hij er van overtuigd is dat daar een geweldige bruid voor hem te vinden is.

Alle kinderen vanaf 3 t/m 10 jaar zijn welkom en natuurlijk ook hun oudere broers en zussen, ouders, opa’s en oma’s. Buurtvereniging Pitto trakteert na afloop op oranje limonade en oranjebitter in het Weeshuis.

Bron: Stichting Koningsdag Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services