Het kloppend hart van Waterland
Live

Preview documentaire "De Zwarte icoon" 30 oktober in Broeker Kerk

Gepubliceerd: Zaterdag 15 oktober 2022 14:00

Preview documentaire

Foto: Broeker Kerk

Op 30 oktober wordt in de Broeker Kerk de primeur van de documentaire "De Zwarte icoon" vertoond, die Jan Rutger Achterberg gemaakt heeft over de uit Oekraine gevluchte kunstenares Inga Yarotskaya.

Inga Yarotskaya vluchtte enkele dagen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met haar twee dochters naar Nederland. Zij vonden onderdak in Broek in Waterland, alwaar zij door de lokale community zijn opgevangen. Al vrij snel pakte Inga haar kunstenaarschap weer op, mede dankzij de geweldige ondersteuning die zij daarvoor bij mensen in het dorp kon vinden.

Jan Rutger Achterberg, bekend als regisseur bij de publieke omroep, heeft een documentaire gemaakt over deze Oekraïense kunstenares en het werk van een groot recent werk, dat Inga 'De Zwarte Icoon' heeft genoemd.

Het is een heiligenschilderij van St Anna, de oma van Jezus, met aan haar voeten Maria, de moeder van Jezus, die het kindje Jezus op haar schoot heeft. In de kunstliteratuur is deze opstelling bekend als "St Anna te drieën."

Jan Rutger volgde Inga tijdens het hele proces van het schilderen. Met alle ups en downs, het vechten met de materie maar ook met zichzelf. Het eindresultaat is indrukwekkend te noemen.

De primeur van de documentaire zal op zondag 30-10 worden vertoond in de kerk van Broek in Waterland. 'De Zwarte Icoon' is daarna als topstuk te bewonderen tijdens de tentoonstelling 'De stad als Schuilplaats' van 3 november tot 30 november in de Domkerk van Utrecht. De tentoonstelling beschrijft de relatie van 400 jaar vluchtelingen met Utrecht en de Domkerk.

Na afloop van de preview in Broek in Waterland, die ongeveer 30 minuten duurt, wordt de icoon onthuld. Te zien in de Broeker Kerk op zondag 30-10 a.s. om 15 uur, de toegang is gratis.

Bron: Broeker Kerk

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services