Het kloppend hart van Waterland
Live

Pontje Ilpendam in onstuimig water

Gepubliceerd: Zaterdag 24 oktober 2020 13:07

Pontje Ilpendam in onstuimig water

Foto: Omroep PIM

De pont vaart heen-en-weer, van Ilpendam naar Landsmeer en weer terug. Maar blijft dat zo? Per 1 januari zou het zomaar kunnen ophouden. En hoe moet dat dan met de schoolkinderen, de mensen die op de fiets of brommer naar hun werk gaan, de toeristen die van onze omgeving genieten en hun route aan de andere kant van het water willen vervolgen?

Gemeente Waterland besloot eerder dit jaar niet meer te willen bijdragen aan de kosten voor de pont. Ook in Landsmeer wil of kan de gemeente deze kosten er niet bij hebben. En de huidige exploitant heeft het contract opgezegd.

Vera Aikens is schipper van de pont over het Noord-Hollands Kanaal en wil de exploitatie graag overnemen om zo de pont in de vaart te houden. Zij sprak in bij de raadsvergadering van Waterland. Ze hoort om zich heen geruststellende woorden maar er is actie nodig. Er moet gehandeld worden, geen woorden maar daden om alles op tijd in orde te krijgen voor 1 januari. Er moeten contracten getekend worden, verzekeringen afgesloten, schippers ingevaren worden, etc. Ze is er niet gerust op dat dat lukt in de korte tijd die nu rest. “Het is 1 voor 12.”

Ook Josine van den Berg van de Dorpsraad in Ilpendam maakt zich grote zorgen. Ze vat de tekst van een van de andere insprekers, Rene Tump, samen. Er is in 1958 al een contract getekend en de Raad van State heeft al in 2007 vastgelegd dat de gemeente verantwoordelijk is voor de pont. Er is gedoe geweest over de verantwoordelijkheid, van wie het kanaal is, van wie zijn de oevers, wie moet voor de pont betalen? Provincie? Rijkswaterstaat? Gemeenten? Volgens Van den Berg is het dus de gemeente Waterland die verantwoordelijk is.

Ook gaf Tump aan dat er goed gekeken moet worden hoeveel geld het in de vaart houden kost, zodat er niet te weinig wordt gereserveerd om de mensen te betalen.

Verantwoordelijk wethouder in Waterland is Astrid van de Weijenberg. Zij gaf aan dat het nu niet van belang is te steggelen over de juridische verantwoordelijkheid maar juist met alle belanghebbende partijen om de tafel te zitten om het te regelen. Dus zowel beide gemeenten, als de provincie, Rijkswaterstaat en de Vervoerregio. En dat gebeurt volgende week.

Wordt vervolgd…

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services