Het kloppend hart van Waterland
Live

PIM Special: Oekraïners in Waterland

Gepubliceerd: Zondag 25 december 2022 16:33

PIM Special: Oekraïners in Waterland

Omroep PIM heeft een kleine documentaire gemaakt waarin we u willen laten zien hoe de Oekraïense  vluchtelingen in Waterland nu, na bijna een jaar in Waterland, wonen, werken en naar school gaan. Maar ook willen wij u vooral deelgenoot maken van de manier waarop kerst en nieuwjaar met de moed der wanhoop toch samen wordt “gevierd”. 

De hele wereld reageerde geschokt toen president Poetin op 24 februari jl de oorlog met Oekraïne begon. Duizenden mensen werden bijna gedwongen om te vluchten of te vechten. Soms brachten mannen eerst hun vrouw, moeder en kinderen naar een veiliger plaats om daarna weer naar de Oekraïne terug te keren.

Landen in West-Europa probeerden zo snel mogelijk een opvang voor al deze vluchtelingen te organiseren. De regio Zaanstreek-Waterland werd gevraagd om 2371 mensen onderdak te bieden. Zo biedt Waterland aan bijna 200 mensen onderdak. Ook waren er veel particuliere initiatieven om mensen vanuit Polen verder te helpen.

Het Lake Land hotel biedt 68 kamers voor gezinnen en alleenstaanden. Er worden mensen op particuliere basis opgevangen o.a. in Monnickendam op de Nieuwe Zijds Burgwal en Gooische Kaai,  in de Dorpstraat in Watergang en er worden 60 vluchtelingen opgevangen in Broek in Waterland. Er wordt inmiddels ook gebouwd op het terrein van de handbalvereniging in Monnickendam. Daar komen tijdelijke units zodat er een iets passender woonomgeving geboden kan worden. Een hotelkamer waar eigenlijk alleen een tweepersoonsbed in past is wel krap voor een moeder met twee kinderen. Veel Oekraïense mensen hebben inmiddels ook werk gevonden en alle kinderen gaan naar school.

Het verdriet en de zorgen om achtergebleven familie is voor veel Oekraieners groot. Soms wilden wij met iemand spreken die dan zo moest huilen waardoor wij moesten besluiten om het gesprek niet te voeren.

Ondanks het verdriet en de niet aflatende zoektocht naar méér onderdak gaat er ook veel héél goed. Er wordt van alles georganiseerd en mogelijk gemaakt. De lijst met hardwerkende en zeer betrokken Waterlanders is zo groot dat wij van Omroep PIM tijdens de gesprekken en opnames steeds meer met trots vervuld werden en het ons niet lukte om alles in beeld te brengen. We hopen in maart een twee deel te kunnen uitzenden.

De documentaire wordt op Eerste Kerstdag om 18.30 uur uitgezonden. Daarna wordt de documentaire tot en met 31 december elke dag om 18.30 uur en 22.00 uur herhaald. 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services