Het kloppend hart van Waterland
Live

PIM in gesprek met loco-burgemeester Scheepstra over hoge waterstand

Gepubliceerd: Zaterdag 06 januari 2024 16:44

PIM in gesprek met loco-burgemeester Scheepstra over hoge waterstand

Foto: Omroep PIM

Verliest Monnickendam de strijd tegen het water, zoals de kop in De Telegraaf luidt? Leuterkoek, antwoordt Harm Scheepstra, die optreedt als loco-burgemeester in deze crisissituatie, tijdens het interview op het Prooyen in Monnickendam. Hier is de kade door de brandweer afgeschermd met zandzakken omdat het water over de kade kabbelt. Kabbelt, want storm Henk is wel gaan liggen ondertussen.

Op de vraag hoe het komt dat het water zo hoog staat gaan diverse verhalen de ronde. Scheepstra wijdt het aan de regen en de storm (Henk), maar de precieze oorzaak is hem onduidelijk.

Op Oudjaarsdag is het hoge water het eerst gesignaleerd bij het Lake Land Hotel, waar Oekraïners huizen. Daar is eerst gezorgd voor bescherming tegen het water, maar uiteindelijk (een paar dagen later) zijn de Oekraïners naar het drogere De Rijp verhuist. Op Marken is een stuk dijk aan de zuidkant extra beschermd met zand en zandzakken en wordt de dijk extra in de gaten gehouden. Langs de binnenhaven in Monnickendam zijn net als op het Prooyen zandzakken aangebracht langs de kade en voor de bebouwing (huizen, kapper, horeca, makelaar). 

De gemeente werkt bij deze watercrisis nauw samen met HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en Rijkswaterstaat. Ook de brandweer en diverse ondernemers als Van Geemen hebben flink geholpen door het plaatsen van de zandzakken, ook op het Galgeriet. HHNK is verantwoordelijk voor de dijken en alles binnendijks, maar de instanties werken vooral samen als het gaat om buitendijkse bebouwing. "Er is een lappendeken van verantwoordelijkheden hier, en een van de dingen die er hopelijk de komende tijd gaat gebeuren is dat we dat gaan uitsorteren, want het is waar dat als je een straat uitloopt dat pal daarna de verantwoordelijkheid bestuurlijk verschuift, en dat geeft risico's voor afstemming en coördinatie", legt Scheepstra uit. 

Het Hemmeland staat grotendeels onder water en Scheepstra geeft meteen ook de waarschuwing af om daar niet naar toe te gaan, zoals HHNK al eerder deze week deed.

Het hoogste peil wordt zondagmorgen om 8 uur verwacht. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is stand-by en zo ook Scheepstra.

Twee jaar geleden stond het water ook hoog in het IJsselmeer en toen spraken we burgemeester Marian van der Weele over het waarschuwingssysteem tussen Rijkswaterstaat, HHNK, de Gemeente en vooral richting de bewoners die het hoge water voor hun huizen/bedrijven zien opkomen. Toen had Rijkswaterstaat gewaarschuwd voor hoog water, maar was er onduidelijkheid wie die waarschuwing had ontvangen binnen de gemeente, want de inwoners waren niet gewaarschuwd. De burgemeester gaf toen aan dat daar zeker aandacht aan zou worden geschonken om te verbeteren. Dus de vraag aan Scheepstra wat er dan nu in de tussentijd is gebeurd aan verbeterpunten? De mensen op het Prooyen hebben namelijk zelf aan de bel getrokken op dinsdag 2 januari terwijl op Oudjaarsdag al problemen waren bij het Lake Land Hotel. Scheepstra geeft aan dat daar zeker nog op geëvalueerd moet worden. De gemeente dacht dat ze op tijd waren met waarschuwen maar als mensen het water al over de kade zien lopen, had er mogelijk eerder aan de bel getrokken moeten worden richting bewoners.

Over aan de bel trekken; de klokken van de Opstandingskerk zijn vrijdagavond om 23.45 uur per ongeluk aangezet. De knop van het luiden van de kerkklokken bleek voor een lichtknop te zijn aangezien. Diegene biedt daarvoor zijn oprechte excuses aan, zeker omdat mensen dachten dat het met dijkdoorbraak te maken had.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services