Het kloppend hart van Waterland
Live

PIM in gesprek met Alexander Noordijk, de nieuwe dominee in Monnickendam

Gepubliceerd: Woensdag 17 maart 2021 15:33

PIM in gesprek met Alexander Noordijk, de nieuwe dominee in Monnickendam

Foto: Omroep PIM

Sinds zijn bevestiging op 7 maart jl. heeft de Protestantse Gemeente Monnickendam (PKM) een nieuwe dominee: Alexander Noordijk. In de Grote Kerk in Monnickendam ging PIM met hem in gesprek. Zo kunnen de inwoners van Waterland, nu er in tijden van corona geen mensen bij de dienst kunnen worden toegelaten, toch kennis maken met deze nieuwe dominee.

Ds. Noordijk vertelde meteen dat hij vroeger bij de lokale radio had gewerkt en ook filmpjes had gemaakt. Dat was een leuke binnenkomer in de Grote Kerk in Monnickendam, waar wij met hem spraken. Hij is opgegroeid in Mijnsheerenland (toeval bestaat niet?) en heeft op school gezeten in Rotterdam. Zijn studie Theologie startte hij in Ede. Op zijn 23e werd hij verliefd op een jongen en kwam hij voorzichtig uit de kast. Dat werd daar niet goed ontvangen. Hij kreeg conversietherapie om hem op die manier te proberen te genezen van zijn homoseksualiteit. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam en rondde daar een HRM-opleiding af. Hij werkte vervolgens als intercedent voor cabinepersoneel en vloog als steward bij de KLM.

Maar theologie bleef hem prikkelen en zo ging hij terug naar Ede en maakte daar zijn studie af, om vervolgens weer terug te keren naar Amsterdam, naar IJburg. Op IJburg was eerst nog geen kerk en dus begon hij met een collega als een soort missionaris in gesprek te gaan met jongeren. Hij ging aan de slag als jongerenwerker, waarna hij predikant werd bij de kerk ‘Binnenwaai’ op IJburg.

Op persoonlijk vlak heeft hij het niet gemakkelijk gehad met zijn geaardheid. Zijn vader accepteerde het meteen maar zijn moeder vond het moeilijker. Ze waren allebei wel bij zijn huwelijk. En inmiddels is hij ruim 12,5 jaar met een man getrouwd. Zijn moeder en man waren ook bij zijn bevestiging in de Grote Kerk op 7 maart aanwezig.

Op IJburg werd deze regenboomdominee niet geaccepteerd en kreeg hij te maken met lastige jongeren. Dat ging van kleine pesterijtjes tot ernstige bedreigingen, zowel bij de kerk als bij zijn huis. Zelfs een vuurwerkbom aan zijn raam. 

Ds. Noordijk is blij met deze nieuwe start in Monnickendam. In de eerste maanden werkt hij samen met ds. Martien Pettinga. Hij gaat proberen om in deze coronatijd toch kennis te maken met jongeren, met ouderen en diverse activiteiten opstarten zoals samen aan tafel. Hij heeft er veel zin in. En wie weet wordt hij nog vrijwilliger bij PIM. We maken in elk geval een TikTok filmpje… ;-)

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services