Het kloppend hart van Waterland
Live

Parckpop Ilpendam: 100 procent goedkoper dan Lowlands en minstens zo gezellig

Gepubliceerd: Maandag 15 augustus 2022 14:42

Parckpop Ilpendam: 100 procent goedkoper dan Lowlands en minstens zo gezellig

Foto: Herman-Kemper

Op 21 augustus vindt in Ilpendam al weer de 31e editie van Parckpop plaats, het grootste muziekfestival van Waterland.

De boekhouder van Hans Dekker verklaart hem al 31 jaar voor gek. En toch is Parckpop in Ilpendam ook dit jaar gratis. En dat blijft ook zo. Hans: “Ik doe dit, samen met een grote groep vrijwilligers, voor het dorp. Dat is altijd de insteek geweest. Ik verheug me erop om, na de coronatijd, de muzikanten en het publiek weer te zien genieten. De saamhorigheid die ontstaat op zo’n festival, die heb ik echt gemist. Ik hoef er geen winst mee te maken, ik wil gewoon dat iedereen staat te genieten.“

Over het feit dat Parckpop tegelijkertijd plaatsvindt met Lowlands maakt Hans zich geen zorgen: “Dat is al minstens tien keer het geval geweest, en zit elkaar niet in de weg. Op die ene keer na, toen één van mijn dochters toch voor dat festival koos. Dat moet natuurlijk ook een keer kunnen.”

De 31e editie van Parckpop begint, net als voorgaande jaren, om 14.00 uur. Het laatste optreden staat wat eerder gepland dan voorgaande jaren: om 22.00 uur klinkt het slotakkoord. Wie het Noordhollands kanaal over moet om thuis te komen heeft geluk: het pontveer tussen Ilpendam en Landsmeer vaart speciaal voor Parckpop tot 22.00 uur. Wie iets eerder uit het park moet vertrekken kan toch de laatste noten van de slotact zien: alle optredens worden, net als voorgaande jaren, live uitgezonden op internet en televisie door Omroep PIM. Ook RTV Purmerend zendt live uit vanuit het park.

Uniek aan Parckpop is dat de programmering: een bonte mix van muzikale stijlen, uitgevoerd door ambitieuze bands uit de regio. Van metal tot funk, van rock tot oldschool hiphop en van covers uit de jaren 80 tot soul. Bij het samenstellen van de programmering hebben bands uit Waterland een streepje voor. Hans Dekker: “In de beginperiode was dat anders, toen luisterden we soms wel 60 demo’s en waren we het soms al oneens bij de tweede band. Nu hebben bands uit Ilpendam en directe omgeving voorrang bij het toewijzen van een podiumplek.”

In Waterland is zoveel muzikaal talent te vinden, dat Hans ook met gemak een meerdaags festival had kunnen organiseren. Maar Parckpop blijft zoals het festival ooit bedoeld is: non-stop live muziek op de laatste zondag van de bouwvak. Een muzikaal evenement waar het publiek uit alle leeftijdscategorieen komt. Of je nu voor zanger en rapper B3 Henk uit Purmerend komt, of voor de metal van Ties That Bind. Omdat er twee podia zijn en de optredens een half uur duren hoef je nooit lang te wachten tot er iets voorbij komt waar je van houdt. En kom je alleen voor de gezelligheid? Dan is Parckpop ook een ideale plek. Bestel een lekker drankje, en een hamburger bij de kraam van het Dorpshuis en geniet van de bijzondere sfeer. n Net als tijdens de voorgaande edities zijn de shirts voor de vrijwilligers weer vormgegeven door Joris de Haan. Het Hof van Eden is dit jaar het thema. Hans: “Nadat alles twee jaar op slot is geweest mogen we weer volop genieten, vandaar die verwijzing. ”Aan de voorzijde van het shirt wordt de illusie van een borstzakje met stiksels gewekt. Een illustratie die veel betekent voor de vrijwilligers. Het is een verwijzing naar de onlangs overleden Theo Regter, de vaste geluidsman/technicus, die de spil was van Parckpop. Hij droeg altijd een pakje shag in zijn borstzak.

Parckpop is als Ilpendam zelf: op het eerste gezicht een heel gewoon dorp, totdat je ontdekt hoe bijzonder het is.

Meer informatie over het festival en de bands is te vinden op www.parckpop.nl.

Bron: Hans Dekker

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services