Het kloppend hart van Waterland
Live

Oud-winkeliers aanwezig bij opening tentoonstelling Winkels van Toen

Gepubliceerd: Woensdag 05 juni 2024 17:31

Oud-winkeliers aanwezig bij opening tentoonstelling Winkels van Toen

Foto: Omroep PIM

Afgelopen weekend is de tentoonstelling `Winkel van toen` geopend door Jan Colaris, voorzitter van Waterlandsmuseum De Speeltoren. Onder de bezoekers waren een aantal voormalige winkeliers aanwezig. Ook waren enkele kinderen van voormalige winkeliers uitgenodigd om de opening bij te wonen.

Er werden veel herinneringen opgehaald. Jan Colaris vertelde dat er vroeger veel werd gekocht op de lat. Als het huishoudgeld op was, werd het bedrag op een langwerpig notitieblok, het zogeheten lat, geschreven.

Het idee om een tentoonstelling over verdwenen winkels te organiseren is alweer enige tijd geleden ontstaan. Vier vrijwilligers van het museum hebben dit idee uitgewerkt. Dit bleek een hele klus te zijn. Zo waren er bijvoorbeeld in de jaren 50 meer dan 7 bakkers actief in de binnenstad van Monnickendam.

Via de lokale sociale media werden de inwoners van Waterland opgeroepen wanneer ze informatie hadden over verdwenen winkels zich te melden bij het museum. En dat gebeurde. Er werden producten uit de winkels afgegeven, fotoboeken etc. Door middel van interviews met voormalig winkeliers en een aantal van hun kinderen kwamen er verhalen uit de tijd op beeld. Deze beelden kunt u bekijken bij deze tentoonstelling.

Tijdens de opening kwam er een bezoeker op de interviewer van Omroep PIM af. Hij wilde graag zijn verhaal kwijt over wat hij als zoon van de bakkers had meegemaakt. Als 8-jarige jongen moest hij brood langs klanten van de bakkerij brengen. Maar er was een wet die dit verbood. De lokale politieagent man, die nota bene Bakker heette, sprak de jongen aan en zei dat hij een boete kon krijgen. De jongen had de schrik van zijn leven en durfde bijna niet meer naar huis terug. Even later zag de jongen dat de politieagent met een doos gebak liep. Wat bleek? De politieagent was naar de bakkerij gegaan en zijn vader had de boete vereffend met een doos tompoucen.

De tentoonstelling is tot en met zondag 3 november in het museum de Speeltoren te bezichtigen. 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services