Het kloppend hart van Waterland
Live

Ook Klimaatalarm in Waterland

Maandag 15 maart 2021 15:03

Ook Klimaatalarm in Waterland

Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Ook in Waterland is de noodkreet opgepakt om alarm te slaan op zondag 14 maart. Hier zijn meerdere lokale organisaties bij betrokken: Oma’s for future, Zon op Waterland en Stichting Broekerkerk maken onder andere deel uit van deze organisatie.

’s Middags omstreeks half 3 zagen we al diverse groepjes fietsen met toeters, bellen, pannen, fluitjes of iets anders dat herrie maakte. Tegen 3 uur stond het kerkpleintje bij de Broeker Kerk aardig vol met kleine groepjes vrienden, gezinnen, maar ook enkelingen die zich hadden aangesloten om mee te doen aan het alarm.

Johan Lok stond op de denkbeeldige zeepkist om de mensen toe te spreken waarom het nu tijd is om alarm te slaan. Er moet iets gebeuren om de klimaatverandering tegen te gaan. Woensdag kan iedereen naar de stembus en kiezen voor een partij die het klimaat belangrijk vindt. Er volgde een minuut stilte gevolgd door het luiden van de kerkklokken met daarover heen het geluid dat de mensen op het pleintje maakten met alles wat ze hadden meegenomen. Dit hield een minuut of 5 aan.

Gabi Both (organisatie klimaatalarm in Broek) en Angelina vertelden dat ze het klimaat een warm hart toedragen en daarom met anderen dit initiatief oppakten. Een inwoonster van Broek, Ines Rinke, is teleurgesteld in wat er tot nu is gedaan in de politiek.
Ook Laura Bromet, Tweede Kamerlid van GroenLinks was erbij met haar gezin. Haar zoon, Barend Klein Haneveld, is duoraadslid in de gemeente Waterland. Laura is landelijk bezig met dit onderwerp en roept op vooral te gaan stemmen en Barend op lokaal gebied. Biodiversiteit en elektrisch rijden zijn voorbeelden waar hij zich voor inzet.

Bij het verzamelen om kwart over twee in Monnickendam kwam er een colonne auto’s met jonge mannen voorbij die als aanhanger van Forum voor Democratie een toeterende ronde door Monnickendam maakten. Ze vonden de klimaatverandering maar onzin en lieten de motoren lekker brullen.

Maar ook in Monnickendam is er daarna alarm geslagen. De katholieke kerk liet zijn klokken luiden om 3 uur, na een minuut stilte. Ook hier waren circa 25 inwoners actief door eerst een ronde te fietsen en lawaai te maken met pannen, potten en alles wat maar geluid maakte. Van Vincent Koerse kregen we de beelden uit Monnickendam. Vincent: “Er brak een enorme herrie los, zo hard dat de deelnemers de klokken van de kerken, die ook meededen, niet konden horen.”


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services