Het kloppend hart van Waterland
Live

Onthulling beeld van Gerrie Muhren door Louis van Gaal

Gepubliceerd: Zondag 26 september 2021 13:54

Onthulling beeld van Gerrie Muhren door Louis van Gaal

Foto: Peter Hoins

Toevallig acht jaar na de begrafenis onthulde bondscoach Louis van Gaal een levensgroot beeld van Gerrie Muhren bij RKAV in Volendam. De familie van Gerrie heeft dit beeld laten maken. Zijn familie, vrienden en een aantal voormalig mede-voetballers waren erbij aanwezig. Jans van Baarsen, kunstenares uit Katwoude, heeft dit beeld gemaakt en nodigde PIM uit om verslag te doen van deze bijzondere onthulling. Marco Sombroek is de sponsor.

Vincent Gruwèl, voorzitter van RKAV, heette iedereen welkom en vertelde wat een bijzondere man Gerrie Muhren was. Een Volendammer die beroemd werd bij Ajax in de jaren zeventig en hij was de eerste Volendamse international. Hij speelde 10 interlands. Gerrie’s hooghouden van de bal tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid is wereldberoemd. Hij speelde in het team met Johan Cruijff, Ruud Krol, Piet Keijzer en met de tevens aanwezige Sjaak Swart, die ook heel goede herinneringen aan Gerrie heeft. "Een technisch zeer goede speler", vertelde Swart.

Louis van Gaal had een mooie eerste herinnering aan Gerrie, die hem verwelkomde toen hij voor het eerst met het Eerste van Ajax mocht meespelen.

Gerrie Muhren is in 2013 overleden aan de beenmergziekte MDS. Hij werd 67 jaar. Jans van Baarsen kreeg de opdracht om dit beeld te maken. Zij is ook de maker van diverse levensgrote bronzen beelden in Volendam op de dijk, zoals de Bap, Ootje en De Visserman. Een voetballer had ze nog nooit gemaakt, maar volgens Grietje is het zeer goed gelukt. “Hij voelde precies zo.”

"RKAV is een amateurvoetbalclub met veel jeugd en Gerrie vond de jeugd heel belangrijk", zo vertelde zijn vrouw Grietje. Vandaar dat deze locatie is gekozen. "Hij was ook een goede vader en opa", zo vertelden zijn oudste zoon Johan en kleindochter Jeanne. Jeanne speelt nu zelf ook bij RKAV.

Grietje, de kinderen en kleinkinderen denken nog elke dag aan hem. Voor zijn vrouw Grietje was de onthulling een emotioneel moment. Maar ze vindt het heel fijn dat het standbeeld nu bij de RKAV Volendam staat en uitkijkt op de velden van zijn geliefde RKAV.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services