Het kloppend hart van Waterland
Live

Onthulling ‘Key to the heart’, monument van dankbare Oekraïners aan Waterland

Gepubliceerd: Woensdag 28 februari 2024 18:26

Onthulling ‘Key to the heart’, monument van dankbare Oekraïners aan Waterland

Op zaterdag 24 februari is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Waar iedereen om verschillende redenen dacht dat dit om een korte oorlog zou gaan, verdedigen de Oekraïners nu al twee jaar hun land en blijven de Russen ook nog stevig in de aanval om het land te annexeren. Veel Oekraïners zijn hun land ontvlucht en een aantal van hen heeft een plek gevonden in Waterland.

Erin Bouwen uit Zuiderwoude vertelt hoe na de inval een aantal Broekers naar Polen zijn gereden en mensen hebben opgehaald. Die kregen onderdak in Broek en Zuiderwoude. Dit was nog voordat de gemeente opvangplekken ging regelen, maar er werd goed samengewerkt. Inmiddels zijn er mensen die in het Lakeland Hotel verblijven en een aantal wonen in Container City, de opvang op de voormalige handbalvelden. Veel van deze mensen hebben werk gevonden en de kinderen gaan naar school.

De dankbaarheid van deze mensen is groot. Om iets terug te doen voor Waterland hebben zij een monument gemaakt met als thema ’Sleutel naar het hart’ (Key to the heart). Het is een grote sleutel met daarop allemaal kleine sleutels waarop de namen van de Oekraïnse mensen staan met daarop hun woonplaats in Oekraïne. Namen die inmiddels bekend klinken.

De organisator is Sergej, hij werkt in het Lakeland Hotel en sprak zijn dankbaarheid uit. Burgemeester Marian van der Weele hield een toespraak die ze eerst in het Engels hield, zodat de vertaler het in het Oekraïens kon doorgeven en vervolgens sprak zij het voor de toegestroomde belangstellende Waterlanders uit. Ondanks het slechte weer, het was waterkoud en het regende, stonden er veel mensen bij het monument, zowel Oekraïners als Waterlanders.

Na de onthulling en de toespraken was er een hapje en een drankje. De hapjes waren door de Oekraïners gemaakt. En er was muziek, een koortje dat Oekraïnse volksliederen zong. 

Het monument staat aan de Pierebaan, in de buurt van het gemeentehuis in Monnickendam.

Foto's: Ria Houweling (Waterland in Beeld)

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services