Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuwe tentoonstelling in de Broeker Kerk van schilderijen en keramiek van lokale kunstenaars

Gepubliceerd: Zaterdag 08 juli 2023 18:39

Nieuwe tentoonstelling in de Broeker Kerk van schilderijen en keramiek van lokale kunstenaars

Foto: Broeker Kerk

Vanaf 19 juli as wordt in de Broeker Kerk het werk gepresenteerd van Anneke Mulder (Broek in Waterland) en Anneke Peerenboom (Edam)

Anneke Mulder (1955) volgde na haar opleiding Textiel aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming cursussen keramiek. Aanvankelijk bleef het daarbij. Dat veranderde toen ze in Suriname woonde, in 2011 en 2012. Een jaar lang werkte ze onder leiding van beeldend kunstenaar Soeki Irodikromo met Surinaamse klei, ruw gewonnen uit bauxietmijnen en door haarzelf verder geprepareerd. De inspiratie kwam uit de rijkdom van thema’s in de natuur van Suriname.

Terug in Nederland bleek echter ook de klei in haar eigen omgeving heel geschikt voor eigenzinnige toepassingen. Inmiddels werkt ze deels met zelf gewonnen klei uit de Beemster, Purmer en Katwoude. Klei winnen is letterlijk graven in het verleden. Ook de scherven en pijpenkoppen die uit de polder en haar moestuin in Broek in Waterland omhoogkomen, neemt ze mee in haar werk.

Dat leidt tot een unieke combinatie van keramisch werk die in de Broeker kerk te zien zal zijn. Organisch gevormde vazen en vormen van lokaal gewonnen klei, geornamenteerd of bekroond met opgedolven stukken oud aardewerk en porselein, pijpenkoppen en pijpenstelen. Daarnaast een serie keramieken “kabinetjes”: pronkdoosjes met meerdere laadjes met lokale thema’s. Onder andere is er het “kabinetje van Betje” (voor Betje Wolf uit de Beemster) te zien maar daarnaast ook kabinetten met Volendams, Markens en Surinaams motief.

Anneke Peerenboom (1950) volgde in de zeventiger jaren de opleiding Grafisch ontwerpen aan de Rietveld Academie. Later volgde zij de lerarenopleiding tekenen en schilderen en in de avond toog zijn naar de Rijksacademie. In 1999 sloot zij de Master studie in Art and culture af, een samenwerking van de Universiteiten van Leicester, de Academie Tilburg en Academia Granada.

De kleurrijke schilderijen van Anneke Peereboom zijn één en al illusie. Hoewel de vormen aan de werkelijkheid zijn ontleend, gaan deze in haar schilderijen een eigen leven leiden en krijgen zij een betekenis op een ander niveau. Haar doeken herbergen visuele valstrikken en misleidingen. Daarmee zet Anneke de toeschouwer aan tot een zoektocht naar begrijpen en herkennen. De wonderlijke schoonheid en compositie zijn vervolgens de beloning.

Anneke Peerenboom negeert als een echte abstracte schilder een verhaal, boodschap of diepzinnige gedachte. Hoewel zij onbevangen en onbekommerd lijkt te schilderen, zijn de schilderijen het resultaat van een langdurig proces: schilderen, overschilderen, toevoegen, wegnemen en opnieuw nuanceren leiden uiteindelijk tot doorgewerkte, gelaagde werken, niet alleen wat betreft vorm, maar ook wat betreft inhoud en sfeer.

De expositie is te zien tot en met 27 augustus 2023 in de kerk van Broek in Waterland, Kerkplein 13, Broek in Waterland. Openingstijden: maandag van 13-17 uur, dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur, zondag van 12-17 uur.

De toegang is gratis. Voor meer informatie over de Broeker kerk: www.broekerkerk.nl


Bron: Broeker Kerk

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services