Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuwe serie bij Omroep PIM: Kerken in Waterland

Gepubliceerd: Zaterdag 30 oktober 2021 16:03

Nieuwe serie bij Omroep PIM: Kerken in Waterland

Foto: Omroep PIM

PIM heeft een nieuwe serie: Kerken in Waterland. In deze serie belichten we de (huidige) functie van de kerkgebouwen, de architectuur en de bijzonderheden die zich hebben afgespeeld in deze gebouwen. In de eerste aflevering gaat PIM langs de twee gereformeerde kerken in Monnickendam, de oude in de Schoolstraat en de nieuwe in de Graaf Willemlaan. Samen met Marten Horjus, een van de stadsgidsen en van huis uit gereformeerd.

Marten vertelde dat de kerk in de Schoolstraat (Foksteeg) in 1894 is gebouwd. De “eerste steen” bewijst dat ook. De inscriptie heeft een knipoog naar de Hervormde kerk omdat in die tijd Nederland officieel alleen een Katholieke en een protestantse (Hervormde) kerk had. Koning Willem I was hervormd en de gereformeerden vonden dat te liberaal, gereformeerden zijn orthodoxer dan hervormden. Het is een mooi gebouw dat in 1966 verkocht werd aan de architect Piet Blom omdat er toen een nieuwe, grotere kerk werd gebouwd. Blom heeft de kerk van binnen aangepast tot woonhuis en werkplek. Blom verkocht het kerkje aan Cor Pauel in de jaren 80 en heeft zelf veel aanpassingen uitgevoerd, waaronder het plaatsen van het koperen torentje en veel houtwerk.

Marten en de cameraman van PIM (Nico) kenden de kerk nog van vroeger, ze zijn er allebei in gedoopt en konden aangeven waar ze vroeger zaten, waar de preekstoel en het orgel zaten. Pauel heeft ook de tuin veranderd. In de kerk vonden de wekelijkse kerkdiensten plaats en er werd getrouwd, gerouwd en gedoopt.

Opstandingskerk Graaf Willemlaan
In de jaren zestig werd de kerk in de Schoolstraat te klein en met de komst van de Markgouw in gedachten werd er besloten een nieuwe kerk te bouwen. Er werd geld ingezameld. De kerkleden (inclusief de kinderen) gingen tegen een vergoeding de kauwgomfabriek helpen door kauwgom met de hand in te pakken. De bekende jaarlijkse rommelmarkt in de Opstandingskerk is in deze periode ontstaan. Het goede doel was toen de kerk zelf. De rommelmarkt is inmiddels een traditie waar veel spullen een tweede leven krijgen en het ingezamelde geld ten goede komt aan diverse goede doelen.

In de Opstandingskerk vinden de wekelijkse kerkdiensten plaats, vooral in de winter. In de zomer worden de diensten afwisselend in de Grote Kerk gehouden. De Grote Kerk is in de winter te koud en het is te kostbaar om hem dan helemaal te verwarmen.

De twee kerken zijn qua gebouw heel verschillend. De nieuwe kerk is een typisch jaren 60 ontwerp van architect Plas met strakke lijnen. Het is een groot gebouw, multifunctioneel waar meer zaaltjes ruimte bieden aan clubs binnen de kerk, maar ook aan externe partijen zoals de muziekschool die er al jarenlang les geeft. Op het moment van filmen (buiten) zaten binnen eindexamenkandidaten te zwoegen van het Bernard Nieuwentijt College.

Verrassend zijn de 4 ramen, 2 aan 2 gemaakt door Carlo Andreoli, glaskunstenaar. Het zijn abstracte afbeeldingen maar uiteraard kan iedereen zijn/haar eigen fantasie er op los laten.

Deze eerste aflevering van de serie Kerken in Waterland kunt u bekijken op zondag 30 oktober om 19.00 uur. De aflevering wordt daarna tot en met 3 november dagelijks herhaald om 9.00, 13.00, 16.00 en 19.30 uur. Op 4 november volgt aflevering 2. Deze zal gaan over de Broeker Kerk.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services