Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuwe schepen op de Pieperrace

Maandag 02 april 2018 08:04

Nieuwe schepen op de Pieperrace

Foto: Pieperrace Volendam

Ook na 34 jaar komen er nog steeds nieuwe inschrijvingen op de Pieperrace in Volendam, die zaterdag 7 en zondag 8 april op het water voor tussen Volendam en Marken zal starten.

Oprichters van de eerste wedstrijd zoals Jan Veerman en "Rooie" Gerrit Portengen zijn dan weer blij verrast over deze nieuwe deelnemers. Zo is er dit jaar de "Bantra", een tweemastklipper van maar liefst 35 meter die in 1994 nog met vracht, zoals bieten, graan en zand voer. Na dit jaar is het schip aan de hand van originele tekeningen weer opgebouwd tot een zeilende tweemastklipper. Tijdens de bouw is het schip ook weer ingekort tot zijn oorspronkelijke afmeting.

Dan is er uit de gemeente Waterland nog een voorinschrijving van een Marker Rondbouw, de VD 8. De Marker Rondbouw , de schakel tussen de zeilende houten vissersschepen van de Zuiderzee en de ijzeren motorviskotters van het IJsselmeer.De VD 8 heeft als thuishaven Monnickendam.

De deelnemende schepen zullen vrijdag de 6e april de haven van Volendam invaren om zich klaar te maken voor de wedstrijd, waarna de schipper en zijn maat zich op vrijdagavond in het plaatselijk café het Gat van Nederland zullen inschrijven voor de wedstrijd die op zaterdag en zondag gevaren wordt.

Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen voor de zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems zullen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder en boven de 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder en boven de 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering levend hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren, onder andere, bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

De zaterdag begint om half tien met het palaver in café het Gat van Nederland waarna de schepen voor de haven in een vliegende start de startlijn zullen passeren. Als de schepen in de voormiddag weer de haven binnenvaren zal bij het schippersleven passende live muziek zijn op zaterdag zowel als op zondagmiddag. Er worden makrelen gerookt aan de haven en er is een feestelijke prijsuitreiking in de brugstraat.

Deze race voor platbodems wordt voor veel charterschippers gezien als een test voor het komende zeilseizoen maar is voor de vele schippers en hun maten ook een jaarlijkse ontmoeting na een winterseizoen van onderhoud en stilliggen.

Inmiddels hebben zich al zo'n 40 schepen ingeschreven en de organisatie verwacht dat ook dit jaar weer zo’n 60 schepen zullen meevaren. Ook is er dit jaar weer een fotowedstrijd.Voor meer informatie verwijst de organisatie naar de facebook pagina “Pieperrace”.

Bron: Organisatie Pieperrace Volendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services