Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuwe samenwerking Bakkerij Kees Gutter met Waterlant’s Weelde

Gepubliceerd: Zondag 20 januari 2019 10:56

Nieuwe samenwerking Bakkerij Kees Gutter met Waterlant’s Weelde

Foto: Bakkerij Kees Gutter

Wat je van dichtbij haalt is volgens Bakkerij Kees Gutter écht het allerlekkerst. En om die reden is de bakker van Waterlands onlangs een samenwerking aangegaan met Waterlant’s Weelde. Hierdoor zijn niet alleen de ham-kaascroissants vernieuwd, maar zijn ook de belegde broodjes nóg lekkerder geworden.

De bakkers van Kees zijn constant aan het innoveren. Elke dag vragen ze zich af hoe hun producten nog beter en lekkerder gemaakt kunnen worden. Waar mogelijk kiezen ze voor ingrediënten uit de streek. Greetje Gutter: “Door gebruik te maken van streekproducten weten we zeker waar het product vandaan komt. Bovendien zijn deze ingrediënten duurzamer, omdat ze geen wereldreis hoeven te maken. Daarbij vinden we het belangrijk samen te werken met lokale partijen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de producten vaak veel smaakvoller zijn. Daarom gebruiken we vanaf nu alleen nog maar Waterlandse vleeswaren. Onze ham-kaascroissants worden gemaakt met lokale achterham en de belegde broodjes en tosti’s worden ook met vlees uit Waterland belegd.”
 
Ham-kaascroissant
Een lekkere ham-kaascroissant heeft, naast het deeg van de bakkers van Kees, ook lekkere kaas en achterham nodig. En die ham komt dus uit ons eigen Waterland. Greetje: “Bij boer Hardebol in Middelie zijn de varkens met liefde grootgebracht en in de slagerij van Waterlant’s Weelde in Oosthuizen wordt het vlees door de slager verwerkt tot heerlijke achterham.”
 
Achterham uit Middelie
De achterham is gemaakt van de achterbil en wordt gepekeld. De slager voegt net zoveel water toe als tijdens het uiteindelijke kookproces verloren gaat. Dit is cruciaal voor een ham met nog een echte vleessmaak. Als de hammen zijn gepekeld gaan ze in de tumbler, een soort centrifuge waardoor de pekel goed opgenomen wordt. Maar liefst 24 uur draait de machine afwisselend 5 minuten wel en dan 20 minuten niet. Na een dag kan de slager de ham modelleren. De ham wordt opgebonden, zodat deze later ook in gelijke stukken kan worden gesneden. De hammen gaan vervolgens de rookkast in, waar ze eerst drogen om daarna gerookt te worden De hammen zijn nu kookklaar. Koken wil zeggen: de hammen worden uit de ketel gehaald bij een kerntemperatuur van 65 graden. Wel gaar, maar niet te gaar, want dan wordt de ham te droog.
 
Meer informatie: www.keesgutter.nl
 
Bron: Bakkerij Kees Gutter

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services