Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuwe expositie in het museum: Van oude sluis tot nieuw gemaal

Gepubliceerd: Zaterdag 10 juni 2023 10:07

Nieuwe expositie in het museum: Van oude sluis tot nieuw gemaal

Binnenkort heeft het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam een nieuwe expositie en PIM nam er vast een kijkje. Historici van het Hoogheemraadschap (HHNK) Diederik en Ingrid waren druk bezig met de voorbereidingen en inrichting ervan. We spraken Diederik over de expositie en de oude sluis.

Tijdens het graafwerk voor de aanleg van het nieuwe gemaal tussen Monnickendam en Katwoude werden vorig jaar overblijfselen gevonden van een voormalige sluis, die uit de 16e eeuw. Er moet daarvoor nog een andere sluis zijn geweest maar daarvan zijn geen resten gevonden.

Het voorbereidende werk voor het nieuwe gemaal werd stil gelegd om het historische materiaal te kunnen opgraven en er waren open dagen waarop belangstellenden onder de weg naar de activiteiten konden kijken en uitleg kregen over zowel de oude sluis als het nieuwe gemaal.

Er zijn interessante onderdelen gevonden die nu in de vitrine van het museum te bewonderen zijn. Ook ligt er een stukje van de oude sluisdeur. Andere delen van de sluisdeur zijn gebruikt voor een tafel die nu op het gemeentehuis staat.

Van de oude sluis is nu ook een 3D filmpje gemaakt die ook in het museum te zien is. 

Deze expositie is tot eind van dit jaar te zien en heel toevallig (echt) is de sluis in dezelfde tijd gebouwd als de strijd tussen de Geuzen en de Spanjolen die we dit jaar herdenken als Slag op de Zuiderzee.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services